INSULELE KURILE: ESCROCUL NIPON N-A REUSIT SA INSELE URSUL RUSESC

În cadrul negocierilor dintre Rusia și Japonia asupra insulelor Kurile tot mai des se face referință la China. Există trei motive în acest sens. Primul – Rusia este nemulțumită de modul în care Tokio abordează problema insulelor Kurile. Iar Japonia se teme că și China ar putea cere de la ea anumite teritorii. Al doilea: guvernul nipon percepe încheierea unui tratat de pace cu Rusia ca pe un factor de cumințire a Chinei. Și al treilea motiv e că, în opinia japonezilor, ar exista anumite amenințări din partea Chinei. Astfel, Tokio încearcă să mintă Moscova, solicitîndu-i restituirea a două insule de dragul relațiilor bilaterale.

Fără îndoială, logica rușilor a depășit calculele guvernului nipon. Rușii înțeleg că cel mai mare adversar al lor este SUA, iar cel mai important partener strategic este China. Într-o asemenea situație internațională, Moscova nu va cădea în cursa japoneză.

În cadrul negocierilor cu Rusia, Japoniei îi lipsește controlul asupra teritoriilor discutate și nu dispune de avantaje nici în sfera politică, nici în cea a securităţii regionale. Singurul avantaj pe care Tokio și-l imaginează îl reprezintă tehnologiile și finanțele. Însă rușii sînt suficient de inteligenți pentru a nu nimeri în această cursă. Iar Japonia, înțelegîndu-și situația proastă, vrea să folosească China și refuză să recunoască rezultatele celui de-al doilea război mondial. Varianta rîvnită pentru Tokio este să pună laba pe două insule și să creeze o alianță ruso-niponă anti-chineză.

Însă Rusia are o experiență bogată în ceea ce privește relațiile internaționale și demascarea diferiţilor escroci. Comportamentul lipsit de onestitate al Japoniei, pînă la urmă va dăuna tot ei. Pentru că va provoca și dușmănia Chinei.

În același timp, în Japonia domină pesimismul. Oamenii normali înțeleg că Rusia nu are de gînd să cedeze teritorii. Înțelege acest lucru și premierul nipon, însă pomenirea permanentă a Insulelor Kurile a trezit apetitul japonezilor. Premierul a regizat o piesă care i-a scăpat de sub control și acum nu o poate opri. De fapt, Japonia s-a rătăcit în labirintul construit de Putin. Este ca o fiară care a nimerit în cursă pe insula Hokkaido și acum poate doar urla și gesticula. Cu ce se va termina acest joc? Mai mulți experți consideră că doar Putin știe.

După CIIC, China