INSUFICIENŢA SPAŢIILOR DE DEPOZITARE ÎI FACE PE AGRICULTORI SĂ-ŞI VÎNDĂ PRODUCŢIA IEFTIN

Insuficienţa spaţiilor de uscare şi depozitare îi pun pe agricultori în situaţia de a-şi vinde cît mai repede producţia agricolă, imediat după recoltare, în loc să aştepte un preţ mai bun pe piaţă. La o masă rotundă organizată de către Consiliul Concurenţei, participanţii au făcut un schimb de păreri despre achiziţia şi prestarea serviciilor de depozitare şi transport a seminţelor de floarea-soarelui. Mai mulţi producători şi reprezentanţi ai exportatorilor au spus că infrastructura este învechită, iar în perioadele cu vînzări masive este complicat să faci rost de mijloace de transport.

Preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a spus că anul trecut, timp de două săptămîni după campania de recoltare, o companie de procesare a profitat de poziţia sa dominantă pe piaţă, fapt ce a dus la reducerea preţurilor de achiziţie a seminţelor de floarea soarelui, care au ajuns mai mici ca în regiune (Ucraina şi România), iar ca rezultat producătorii agricoli au înregistrat pierderi. „Noi am sesizat Consiliul Concurenţei şi vrem să ştim dacă anul acesta nu se va repeta situaţia. Nu pretindem la un preţ de achiziţie mare, vrem un preţ corect, corespunzător celui înregistrat la bursele regionale”, a subliniat Alexandru Slusari.

Reprezentatul companiei la care s-a referit preşedintele UniAgroProtect, Jhashi Vaja, a spus că s-au tras concluziile de rigoare şi actualmente preţul a revenit la cel regional. „Conlucrăm cu producătorii, cu exportatorii. Chiar sîntem gata să punem la dispoziţia lor vagoane din parcul nostru, dacă duc lipsă. Bineînţeles, contra cost. Însă, trebuie să conştientizăm că preţul de achiziţie în viitorul imediat apropiat ar putea să se reducă, deoarece Ucraina dispune de rezerve de seminţe de floarea soarelui cu 70% mai mari decît în perioada respectivă a anului trecut”, a menţionat reprezentantul companiei.

Viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vladimir Cebotari, a spus că a fost identificată o formulă clară de repartizare a vagoanelor, exprimîndu-şi speranţa că anul acesta nu vor mai apărea pretenţii de acest ordin la producători şi exportatori. Iar viceministrul agriculturii lui industrie alimentare, Viorel Guţu, a spus că ministerul acordă o atenţie deosebită creării infrastructurii de post-recoltare. Este subvenţionată construcţia de depozite, spaţii pentru uscare şi frigidere. Oficialul a mai spus că accesul la fondurile europene va impulsiona aceste activităţi.

Sursa: IPN