INSTITUTUL MAMEI ŞI COPILULUI NECESITĂ RENOVĂRI ÎN VALOARE DE 1 MILION DE EURO

Institutul Mamei şi Copilului necesită reparaţii costisitoare, în valoare de 1 milion de euro, bani care ar urma să fie investiţi în renovarea şi modernizarea clădirilor din cadrul instituţiei şi în dotarea acestora cu utilaje medicale. În prezent, maternitatea nu dispune de condiţii necesare pentru cazuri de naşteri dificile, nici de un centru prenatal de screening, pentru a identifica sarcini problematice şi a interveni precoce ca să se evite naşterea copiilor cu dizabilităţi.

Directorul Institutului Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan, citat de IPN, a spus, în cadrul unor dezbateri publice, că, de la începutul lunii aprilie, s-au adunat aproape 2 milioane de lei în campania de colectare de fonduri „Moldova Renaşte”, iar banii sînt deja folosiţi în lucrările de modernizare a clădirii. El a mai spus că maternitatea Institutului Mamei şi Copilului este unică de felul ei în Moldova, pentru că se combină partea de tratament cu partea didactică şi cea ştiinţifică. El a mai spus că, timp de 32 de ani, nu au fost efectuată nicio intervenţie de menţinere a construcţiilor.

Potrivit lui Ştefan Gaţcan, spitalul dispune de cadre medicale profesioniste, dar pentru a atinge progrese e nevoie şi de utilaje medicale performante. „Este complicat cînd tehnologiile şi tehnicile medicale nu corespund cerinţelor”, a subliniat directorul.

Valeriu Sava, coordonator de programe în sănătate la Biroului de Cooperare al Elveţiei cu Republica Moldova, a remarcat discrepanţa între resursele investite în calitatea cadrelor medicale şi lipsa tehnologiilor, menţionînd că aceasta este o problemă nu doar pentru Institutul Mamei şi Copilului, ci şi pentru alte instituţii medicale din ţară.

Boris Gîlcă, reprezentantul adjunct a Fondulul ONU pentru populaţie, a spus că este necesar ca statul să se implice mai mult. Iar Angela Capcelea, coordonator de programe la UNICEF, a subliniat că este nevoie să se elaboreze o serie de politici pentru sporirea capacităţilor spitalelor din ţară, inclusiv din regiunea transnistreană. E nevoie de a pune la punct serviciul de imunizare, de incluziune a copiilor cu dizabilităţi şi de intervenţie în caz de diagnosticare a fătului cu boli grave.

Anual, Institutul Mamei şi Copilului oferă peste 240 de mii de consultaţii. 44 de mii de pacienţi sînt internaţi. (IPN)