INSTITUTUL DE ENERGETICA AL ASM AFIRMA CA TARIFELE LA ENERGIA ELECTRICA AR PUTEA FI REDUSE CU CEL PUTIN 9%

Tarifele la energia electrică ar putea fi reduse cu cel puțin 9 la sută, au declarat astăzi într-o conferință de presă savanți de la Institutul de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei. La 9 noiembrie 2015 au intrat în vigoare noile tarife, majorate cu 30-37 la sută față de cele stabilite în mai 2012.

Un studiu efectuat de Institutul de Energetică a arătat că ”prețul minimal de livrare a energiei electrice de Centrala de la Cuciurgan ar trebui să fie de 5,2 cenți pentru un kilowatt/oră, față de 6,79 cenți achitat în prezent”, a declarat Mihai Tîrșu, directorul institutului.

Potrivit acestuia, ar exista o marjă de 1,6 cenți SUA care ar putea fi negociată. ”Reducerea acestei marje poate surveni doar în urma unor negocieri directe cu suport guvernamental la încheierea contractelor de livrare”, a mai spus Tîrșu. Prețul exprimat în cenţi nu s-a schimbat pe parcursul ultimilor ani, iar deprecierea cu peste 50 la sută a leului moldovenesc a dus la majorarea prețului exprimat în valută națională.

”Dacă s-ar implica Ministerul Economiei, companiile de furnizare și distribuție a energiei electrice în negocierile directe cu producătorul de energie, Centrala de la Cuciurgan, și ar fi exclus intermediarul Energokapital, atunci am avea posibilitatea să reducem prețul de import cu cel puțin 9 la sută”, a menționat directorul Institutul de Energetică al AȘM. El a mai adăugat că în cazul în care luăm în considerare și alte cifre, vehiculate în presă, ca, de exemplu, 130 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi de gaze pe care le achită Centrala Electrică, ”atunci această reducere poate ajunge la 15-20 la sută”.

Institutul de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei recomandă să fie revizuită metodologia de stabilire a tarifelor cu participarea largă a reprezentanţilor societăţii civile şi introducerea unui mecanism de transparenţă. De asemenea, să fie introduse tarife sociale pentru categoriile de populaţie cu venituri reduse şi achitarea unei cote de consum a energiei electrice pentru categoriile de populaţie cu venituri modeste.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis recent să mențină noile tarife la nivelul aprobat în luna iulie, după finalizarea dezbaterilor publice pe marginea rapoartelor de audit extern asupra calculelor noilor tarife la energia electrică. Companiile au efectuat un audit extern asupra corectitudinii calculării noilor tarife, evaluării costurilor incluse în tarife şi a conformităţii modului de calcul cu prevederile metodologiilor tarifare, audit executat de către companii cu renume mondial.

Tarifele, aprobate de ANRE în iulie, au intrat în vigoare la 9 noiembrie 2015. Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie achită un tarif de 2,16 lei pentru un kilowatt/oră, RED Nord SA respectiv 2,23 lei, iar consumatorii RED Nord - Vest plătesc 2,33 lei pentru un kWh.

Potrivit estimărilor unor experţi, după majorarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică, cheltuielile pentru serviciile comunale per cap de locuitor s-au majorat de la o medie de 327 lei pînă la 403 lei.