INSTITUŢIILE DE CULTURĂ DIN R. MOLDOVA VOR BENEFICIA DE FINANŢARE ÎN CADRUL PROGRAMULUI „EUROPA CREATIVĂ 2014-2020”.

Instituţiile de cultură din Republica Moldova vor putea beneficia, începînd cu 2015, de finanţare în cadrul Programului UE „Europa Creativă 2014-2020”.

Programul a fost prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România, prin Unitatea de Management a Proiectului - Biroul Europa Creativă.

Evenimentul a avut drept scop de a familiariza reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor din sectoarele culturale şi creative, care vor să aplice proiecte culturale, cu oportunităţile de finanţare ale Programului Europa Creativă.

Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Culturii Andrei Chistol a afirmat că R. Moldova va deveni eligibilă pentru acest program începînd cu anul 2015.

Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chişinău, a remarcat succesele colaborării dintre cele două ţări în domeniul cultural obţinute în ultimul timp, accentuînd faptul că experienţa României în implementarea proiectelor în cadrul Programului „Europa Creativă” va fi de folos instituţiilor de cultură din R. Moldova.

„Europa Creativă 2014 – 2020” este un program de finanţare al UE accesibil operatorilor din sectoarele culturale şi creative cu minimum doi ani de existenţă juridică. Acesta are trei subprograme: Media, Cultură şi o componentă transsectorială dedicată garantării creditelor bancare şi cooperării în domeniul politicilor culturale.

Programul este gestionat de Comisia Europeană şi de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din Bruxelles, unde se trimit şi se evaluează toate proiectele. La nivel naţional, birourile Europa Creativă din ţările participante la acest program oferă informaţii şi asistenţă tehnică gratuite operatorilor care doresc să acceseze finanţare.

Bugetul Programului este de 1,46 miliarde de euro.

Sursa: Moldpres