INFRACTIONAL

Un fost vameş va sta la închisoare pentru acte de corupţie

Un fost vameş din municipiul Bălţi a fost condamnat la închisoare pentru comiterea traficului de influenţă.

Serviciul Nord al Procuraturii Anticorupţie a stabilit că, în anul 2011, inculpatul a pretins şi primit de la un bărbat aproximativ 55 de mii de lei. Banii ar fi fost ceruţi pentru a influenţa colaboratorii postului vamal Costeşti – Stînca să înregistreze fără impedimente în R. Moldova un automobilului adus din Italia.

Examinarea judiciară a cauzei penale a fost finalizată în lipsa inculpatului, acesta motivînd că este bolnav. Potrivit Procuraturii Generale, unul dintre certificatele medicale confirmative prezentate de inculpat era fals, iar procurorii au pornit o altă cauză penală pentru fals în acte.

Recent inculpatul, în vîrstă de 42 ani, care anterior a mai fost în conflict cu legea, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de detenţie. Acesta a mai fost amendat cu cinci mii de lei.

Procurorii consideră sentinţa aplicată inculpatului prea blîndă şi anunţă că o vor ataca, solicitînd condamnarea inculpatului la şapte ani de închisoare.

Poliţia a reţinut 100 de kg de haşiş

Oamenii legii au reţinut 100 de kg de haşiş. Drogurile erau aduse din Spania de o grupare specializată şi urmau a fi comercializate în Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Cinci membri ai grupării au fost reţinuţi.

Ion Bodrug, şef al Inspectoratului General al Poliţiei a declarat astăzi la o conferinţă de presă că este vorba de o captură – record de haşiş. Potrivit lui, drogurile erau procurate din Spania cu 700 de euro pentru un kg. Preţul de comercializare în Republica Moldova a unui kg era de 1700 de euro, iar în Federaţia Rusă – 2700 de euro. Membrii grupării au între 27 şi 59 de ani şi sînt originari din Chişinău, Soroca şi Ialoveni. Doi dintre aceştia au fost anterior judecaţi pentru păstrarea şi comercializarea drogurilor.

Nicolae Chitoroagă, şef de direcţie din cadrul Procuraturii Generale, a afirmat că două dintre cele cinci persoane reţinute se află în arest pentru 30 de zile. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul şi în automobilele suspecţilor, au fost descoperite şi alte tipuri de droguri. Valoarea totală a drogurilor depistate este estimată, pe „piaţa neagră” din Republica Moldova, la suma de circa patru milioane de lei.

În acest caz, oamenii legii au iniţiat o cauză penală. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă pînă la 15 ani de închisoare.

Sursa: Moldpres