INFRACTIONAL

Un virus care ataca sistemele informaţionale a instituţiilor publice a fost blocat

Procuratura Generală în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Întreprinderea de Stat ”Centrul de telecomunicaţii speciale” au identificat şi blocat activitatea unui virus, care viza sistemele informaţionale a cinci instituţii publice din Republica Moldova.

Potrivit datelor oferite de Procuratura Generală, informaţiile din calculatoarele infectate nu au fost compromise, întrucît virusul a fost depistat în faza incipientă, astfel fiind stopată orice tentativă a software-ului rău intenţionat de a-şi instala componentele în calculatoare, precum şi a rula comenzile de pe serverul atacatorilor.

În urma analizei efectuate de specialiştii IT au fost identificate şase servere de comandă şi control, toate localizate peste hotarele ţării. De asemenea, au fost stabilite probe care demonstrează că soft-ul maliţios utiliza tehnici de criptare avansate. Infectarea cu acest tip de virus, de cele mai dese ori, a avut loc prin e-mailuri care arată identic cu mesajele de corespondenţă oficială. Informaţia criptată nu părăsea calculatorul victimei, iar pentru decriptare se cerea o recompensă care varia în funcţie de numărul de fişiere criptate, precum şi de tipul extensiei acestora.

În prezent experţii elucidează cazul şi atenţionează autorităţile şi instituţiile guvernamentale asupra riscurilor din mediul on-line şi recomandă respectarea practicilor de securitate informaţională.

Poliţiştii de frontieră au depistat 12 poliţe false de asigurare Carte Verde

12 poliţe de asigurare auto Carte Verde falsificate emise în Germania au fost depistate de poliţia de frontieră din punctele de trecere „Palanca” şi „Tudora”, pe parcursul ultimelor trei luni.

Potrivit poliţiei de frontieră, din declaraţiile persoanelor documentate pentru uz de fals, toţi cetăţeni moldoveni, actele au fost procurate de la un ghişeu de perfectare a poliţelor de asigurare situat pe traseul Breansk-Gomel, la frontiera dintre Republica Belarus şi Federaţia Rusă.

Poliţiştii moldoveni de frontieră au luat legătura cu compania germană care ar fi emis poliţele de asigurare auto, iar reprezentanţii acesteia au negat că ar eliberat astfel de poliţe de asigurare auto internaţională.

În prezent, persoanele la care au fost găsite poliţele de asigurare Carte Verde false sînt cercetate penal. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă de pînă la 6000 de lei sau pînă la doi ani de închisoare. Organele de forţă din R. Moldova investighează acest caz de fraudă pentru a identifica autorii escrocheriei.

Peste 1700 pachete de ţigări au fost confiscate de poliţia română de frontieră

Peste 1700 de pachete de ţigări au fost descoperite în dimineaţa zilei de astăzi de poliţia română de frontieră din cadrul Punctului de Trecere Albiţa într-un camion ce venea din R. Moldova.

Potrivit Inspectoratului teritorial al poliţiei de frontieră Iaşi, ţigările, cu timbru de acciză R. Moldova, au fost descoperite în urma controlului efectuat asupra vehiculului. Acestea erau ascunse în diferite locuri din cabina autocamionului, pe patul şoferului, în spatele casetofonului şi deasupra cabinei.

Articolele de tutungerie în valoare de peste 32 de mii de lei au fost confiscate, iar şoferul camionului, un moldovean în vîrstă de 31 de ani a fost sancţionat cu amendă în valoare de 40 de mii de lei.

Tot în dimineaţa zilei de astăzi, un alt moldovean, în vîrstă de 24 de ani, a fost reţinut de poliţia de frontieră din cadrul Punctului de Trecere Albiţa. Asupra tînărului au fost depistate patru cartuşe de vînătoare, pe care nu le-a declarat controlului de frontieră.

Tînărul, care conducea un autoturism marca BMW, a afirmat că a luat cartuşele, “ca amintire de la un prieten” cu care a fost la vînătoare în R. Moldova. În prezent, acesta este cercetat penal de autorităţile române pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Sursa: Moldpres