INFRACŢIONAL

Angajaţi ai unor instanţe de judecată din capitală au fost reţinuţi de CNA

Angajaţi ai unor instanţe de judecată din capitală au fost reţinuţi ieri în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul falsului în acte publice şi depăşirii atribuţiilor de serviciu. Funcţionarii sînt bănuiţi de gestionarea frauduloasă a unor dosare civile, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul sistemului automatizat de distribuire aleatorie.

Pentru acumularea probatoriului, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii în capitală. Potrivit CNA, acţiunile de urmărire penală au avut loc la domiciliile persoanelor vizate şi în automobilele acestora. Conform datelor preliminare, bănuiţii ar fi acţionat premeditat, substituind unele dosare cu altele, astfel încît acestea să ajungă să fie examinate de acelaşi magistrat.

Patru persoane au fost transportate la CNA, pentru a fi audiate de către ofiţeri şi procurorii anticorupţie. Procurorii urmează să depună un demers la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care vor solicita ridicarea imunităţii judecătorului pentru a desfăşura acţiuni de urmărire penală în privinţa acestuia.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă pînă la zece ani de închisoare.

Un poliţist a fost condamnat la închisoare pentru neglijenţă în serviciu

Un poliţist din Orhei, care nu a reacţionat la apelul telefonic, în care o femeie solicita intervenţia promptă a oamenilor legii, a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Acesta a fost acuzat de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul unei persoane.

Potrivit Procuraturii Generale, cazul a avut loc pe 22 iunie 2012. Activînd în calitate de inspector operativ de serviciu al unităţii de gardă a Comisariatului de Poliţie al raionului Orhei, poliţistul a fost sesizat la telefon de o femeie precum că este agresată fizic şi ameninţată de soţul ei. Poliţistul însă, nu a organizat deplasarea la locul incidentului a grupului de urmărire penală. Drept urmare, bărbatul agresiv a stropit-o pe cumnata sa cu benzină şi i-a dat foc. Victima, în vîrstă de 20 de ani, a fost transportată de urgenţă la spitalul raional, unde peste o săptămînă a decedat.

În urma unei anchete de serviciu, în luna iulie 2012, colaboratorul de poliţie a fost eliberat din funcţie pentru că nu şi-a onorat obligaţiile de serviciu. Recent acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare şi privat de dreptul de a ocupa funcţii în organele Ministerului Afacerilor Externe timp de patru ani. Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege.

Bărbatul care i-a dat foc cumnatei sale a fost condamnat la 20 de ani de detenţie.

Angajaţi de la CRIS „Registru” au fost reţinuţi într-un dosar de trafic de influenţă

Patru angajaţi de la Centrul Resurselor Informaţionale de Stat (CRIS) „Registru” au fost reţinuţi de ofiţerii şi procurorii anticorupţie, într-un dosar de trafic de influenţă. Aceştia sînt bănuiţi că ar fi pretins sume între o mie şi zece mii de euro pentru eliberarea paşapoartelor contrar prevederilor legale.

Ofiţerii de urmărire penală l-au documentat şi reţinut în flagrant pe unul dintre funcţionarii „Registru”, în timpul primirii sumei de o mie de euro, sub controlul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), de la un fost condamnat. Potrivit denunţătorului, banii ar fi fost necesari pentru mituirea altor funcţionari din cadrul Secţiei paşapoarte de la „Registru” ca să elibereze actul solicitat în lipsa documentelor confirmative obligatorii care se prezintă pentru perfectarea actelor oficiale.

Alte trei persoane din cadrul întreprinderii au fost identificate în cadrul acţiunilor de urmărire penală. Conform datelor CNA, din informaţiile preliminare, "rezultă bănuiala rezonabilă că acestea făceau parte din aceeaşi schemă de perfectare şi eliberare a documentelor". Funcţionarii ar fi cerut de la un cetăţean al Ucrainei zece mii de euro pentru a-i elibera paşaport moldovenesc.

Reţinerile au avut loc după mai multe percheziţii, desfăşurate pe parcursul zilei de ieri la domiciliile bănuiţilor şi în birourile de serviciu. Cele patru persoane au fost escortate la CNA, fiind reţinute pentru 72 de ore.

Traficul de influenţă este pedepsit cu închisoare pe un termen de la doi la şase ani. Investigaţiile CNA au fost sprijinite de către Serviciul de securitate internă al CRIS "Registru".

Un bărbat din Teleneşti a fost condamnat la 12 ani de închisoare

Un locuitor al raionului Teleneşti a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru comiterea a patru infracţiuni, şi anume viol, acţiuni violente cu caracter sexual, violarea de domiciliu şi răpirea a două persoane.

Procuratura raionului Teleneşti a stabilit că, în luna mai curent, inculpatul, în vîrstă de 46 de ani, fiind în stare de ebrietate, a mers la fosta sa concubină, care locuia la un alt bărbat. Bărbatul a pătruns în locuinţă, a lovit victima şi ameninţînd-o cu moartea, a violat-o.

Acesta a procedat la fel şi cu o altă femeie, care se afla în ospeţie la fosta concubină. În continuare, agresorul, prin ameninţări cu un cuţit, a forţat victimele de 28 şi 23 de ani, să meargă la domiciliul său, le-a privat de libertate şi din nou le-a violat.

Sentinţa este cu drept de atac.

Doi bărbaţi din Orhei au decedat după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Doi bărbaţi au fost găsiţi fără suflare în dimineaţa zilei de astăzi într-o locuinţă din oraşul Orhei. Aceştia s-au intoxicat cu monoxid de carbon, în urma unui incendiu.

Solicitat de agenţie, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Diana Ţurcan, a comunicat că “una dintre versiunile privind producerea incendiului ar fi neglijenţa în timpul fumatului, întrucît flăcările au cuprins doar lenjeria patului”.

Sursa citată menţionează că locuinţa aparţinea unei persoane aflate peste hotare şi că deocamdată nu se cunoaşte ce relaţie exista între aceasta şi victime.

De la începutul anului curent, 31 de persoane au decedat în urma intoxicării cu monoxid de carbon provenit de la incendii.

O persoană a decedat în urma unui accident rutier produs în apropierea oraşului Bălţi

Un bărbat de 41 de ani din satul Răuţel, raionul Floreşti a decedat, iar două persoane au ajuns la spital în această dimineaţă, în urma unui accident rutier produs în apropierea municipiului Bălţi.

Solicitat de agenţie, ofiţerul de presă al Inspectoratului Naţional de Patrulare, Tamara Procopii, a declarat că accidentul s-a produs din cauza că un automobil de model “Mazda” a ieşit pe contrasens şi s-a tamponat frontal cu un “Moskvici”, în care se afla şoferul şi un pasager.

În urma impactului, şoferul din “Moskvici” a decedat pe loc, iar pasagerul şi conducătorul auto din cealaltă maşină s-au ales cu traumatisme şi au fost transportaţila spital.

În prezent, oamenii legii stabilesc circumstanţele exacte de producere a tragediei. Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în ţară au avut loc patru accidente rutiere soldate cu un deces şi şase persoane traumatizate.

Inspectoratul Naţional de Patrulare solicită tuturor participanţilor la traficul rutier să respecte cu stricteţe normele circulaţiei rutiere.

Sursa: Moldpres