INFRACŢIONAL

A fost deschis un dosar penal pentru omor în cazul deputatului Ion Butmalai

Procuratura raionului Cahul a deschis un dosar penal pentru omor în cazul deputatului PLDM, Ion Butmalai, găsit împuşcat la domiciliu. Potrivit procurorilor, cadavrul deputatului a fost depistat într-o anexă a casei (continuare a garajului). Acesta avea o plagă în regiunea stîngă a toracelui, iar la faţa locului au fost găsite două tuburi de cartuşe şi un pistol, deţinut legal. De asemenea, în domiciliu a fost depistată o „scrisoare de adio”, scrisă de mînă, autenticitatea căreia urmează a fi supusă verificărilor suplimentare. În urma necropsiei, a fost stabilită drept cauză a decesului o plagă împuşcată transfixiantă, în regiunea de stînga a toracelui. Alte leziuni corporale nu au fost depistate. Urmărirea penală este condusă de Procuratura raionului Cahul, iar ancheta urmează să stabilească toate circumstanţele cazului.

Mai multe persoane sînt cercetate penal pentru comercializarea drogurilor

12 persoane, cu vîrstele cuprinse între 19 şi 43 de ani, care fac parte dintr-o grupare specializată în comercializarea substanţelor narcotice, au fost reţinute de poliţie. Potrivit poliţiei, activitatea grupării a fost documentată timp de trei luni. În urma percheziţiilor la domiciliile suspecţilor, în raionul Nisporeni şi municipiul Bălţi, oamenii legii au ridicat peste zece kg de marijuana, un pistol de tip revolver, trei puşti de model „TOZ” ş.a., precum şi 170 mii de lei, bani proveniţi din comercializarea drogurilor. În prezent, nouă persoane se află în arestul poliţiei, iar trei sînt cercetate în stare de libertate. Suspecţii sînt cercetaţi penal şi riscă pînă la şapte ani de închisoare.

Trei persoane sînt cercetate penal pentru trecerea ilegală a frontierei

Un moldovean şi doi ucraineni au fost reţinuţi de poliţiştii de frontieră, după ce ar fi trecut ilegal noaptea trecută, pe jos, graniţa din Ucraina în Republica Moldova, pe direcţia Udobnoe-Palanca. Potrivit poliţiei de frontieră, cei trei au fost depistaţi prin intermediul camerei de observare. Suspecţii nu aveau cu ei niciun act de identitate. Două dintre persoanele reţinute, cu vîrste de 19 şi 31 de ani, sînt cetăţeni ai Ucrainei, iar al treilea este un moldovean de 32 de ani, din satul Palanca. Cazul este cercetat sub aspect penal, iar persoanele în cauză riscă o amendă de pînă la opt mii de lei sau pînă la doi ani de închisoare.

Un minor va sta la închisoare pentru furt şi răpirea a două autoturisme

Un minor din capitală a fost condamnat recent la patru ani închisoare pentru furt în proporţii deosebit de mari şi răpirea a două mijloace de transport. Potrivit datelor Procuraturii Generale, verdictul a fost pronunţat după ce procurorii au contestat la Curtea de Apel Chişinău sentinţa non-privativă de libertate, aplicată minorului de către magistraţii primei instanţe. Conform sursei citate, în toamna anului trecut, inculpatul în vîrstă de 16 ani, în complicitate cu alţi trei minori, au pătruns în patru case de locuit şi două apartamente din sectorul Botanica, de unde au sustras bunuri şi bijuterii din aur în valoare de 303 mii lei. De asemenea, procurorii au mai demonstrat că, în octombrie 2013, minorul, de comun cu complicii săi, au răpit un automobil de model ”Opel Kadett”, parcat în preajma unei case din strada Tudor Strişcă din Chişinău. După o tură cu maşina prin oraş, aceştia au accidentat-o şi au abandonat-o în preajma comunei Grătieşti. Peste două săptămîni, aceştia şi-au repetat acţiunile, răpind un autoturism de model „Volkswagen Golf”, parcat în curtea unui bloc de pe bulevardul Dacia din capitală, cu care s-au plimbat pînă au epuizat combustibilul din rezervor, după care l-au abandonat la o margine de drum.

Cauzele penale de învinuire a complicilor inculpatului se află pe rol în instanţa de judecată, urmînd ca şi ei să-şi afle în curînd pedepsele.

Doi bărbaţi din nordul ţării sînt învinuiţi de corupţie

Directorul unei şcoli auto din municipiul Bălţi şi un inginer al Biroului de Înmatriculare a Transportului şi Documentare a Conducătorilor Auto din Floreşti sînt învinuiţi de comiterea traficului de influenţă. Potrivit Serviciului Nord al Procuraturii Anticorupţie, în luna octombrie curent, inginerul, susţinînd că are influenţă asupra colegilor săi dintr-o altă localitate, a pretins de la o persoană 450 de euro, pentru susţinerea cu succes a examenului de calificare auto şi primirea permisului de conducere. Inculpatul a fost reţinut imediat după primirea banilor. Într-un alt caz, în luna noiembrie curent, directorul unei şcoli auto din municipiul Bălţi, a pretins de la un bărbat 300 de euro pentru a influenţa funcţionarii Secţiei de Înmatriculare a Transportului şi Calificare a Conducătorilor Auto să-i susţină examenul favorabil cu eliberarea ulterioară a permisului de conducere. Directorul a fost reţinut în biroul său de serviciu, imediat după primirea banilor. În ambele cazuri, inculpaţii au interdicţia de a părăsi ţara. Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat cauzele spre examinare în instanţele de judecată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă pînă la cinci ani de închisoare.

Sursa: Moldpres