INFRACŢIONAL

Un tînăr este bănuit că a omorît un bărbat

Un tînăr a ajuns pe mîna poliţiei, fiind suspectat că a omorît un bărbat, după care l-a îngropat într-o fîşie forestieră. Crima a avut loc acum cîteva zile, în municipiul Bălţi. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, oamenii legii au fost alertaţi de către nepotul victimei. Acesta a anunţat că unchiul său, în vîrstă de 53 de ani, locuitor al municipiului Bălţi, a plecat de acasă şi nu s-a mai întors. În timpul cercetărilor, s-a constat că bărbatul a plecat în vizită la o femeie, tot din Bălţi. Între concubinul fiicei femeii şi victimă s-a iscat o ceartă, iar tînărul de 22 de ani l-a lovit de mai multe ori peste cap pe bărbat cu o buturugă de lemn. Cînd a înţeles că bărbatul este mort, tînărul a îngropat cadavrul într-o pădure din apropierea oraşului. În cadrul audierilor, suspectul şi-a recunoscut fapta. Tînărul se află în arest, iar dacă va fi găsit vinovat de omor, riscă închisoare de la 10 la 15 ani.

Condamnat la închisoare pentru trafic de oameni

Un originar al Armeniei, stabilit cu traiul în Republica Moldova, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, pentru traficarea a 14 persoane în scop de exploatare prin muncă. Inculpatul le-a promis moldovenilor că vor munci în construcţii în Rusia şi vor fi remuneraţi cu 1000 de dolari lunar. Bărbaţii au fost transportaţi în oraşul Krasnodar. Acolo însă le-au fost luate paşapoartele. Aproximativ două luni, bărbaţii au trebuit să muncească în construcţii fără zile de odihnă, pînă noaptea tîrziu, fiind cazaţi în vagoane fără electricitate, căldură şi apă, iar pentru hrană urmau să plătească din propriul buzunar. Pe lîngă faptul că nu li s-au asigurat condiţii bune de muncă şi li s-au sechestrat paşapoartele, bărbaţii nici nu au fost plătiţi pentru ceea ce au făcut. La revenirea în Republica Moldova, victimele au alertat organele de drept. Pe lîngă pedeapsa cu închisoarea, Judecătoria Buiucani a obligat inculpatul asă le achite părţilor vătămate salariile pentru munca prestată. Potrivit statisticilor Procuraturii Generale, în 9 luni ale anului curent au fost identificate 78 de victime (20 femei, 58 bărbaţi) ale traficului de persoane în scop de exploatare prin muncă, faţă de 79 victime în perioada similară a anului trecut. În aceeaşi perioadă au fost declanşate 31 de cauze penale vizînd această categorie de infracţiuni, în raport cu 27 de cauze penale pornite în 9 luni ale anului 2013.

20 de ani de închisoare pentru viol şi tîlhărie

Doi tineri au fost condamnaţi la cîte 20 de ani de închisoare, fiind acuzaţi că au pătruns în locuinţa unei bătrîne din Ceadîr-Lunga, pe care au violat-o şi i-au sustras bunuri estimate la peste 4 mii de lei. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, s-a stabilit că, în noiembrie 2007, inculpaţii au pătruns în locuinţa bătrînei de 80 de ani, au atacat-o şi au violat-o. După comiterea fărădelegii, aceştia fugit peste hotare. Anul trecut, inculpaţii au fost extrădaţi autorităţilor moldoveneşti din Federaţia Rusă. Infractorii, de 27 şi 30 de ani, au fost condamnaţi pentru comiterea tîlhăriei, violului şi acţiunilor perverse cu caracter sexual. Sentinţa este cu drept de atac.

Incident la liceu în prima zi după vacanţă

În prima zi după vacanţă, elevii Liceului „Columna” din sectorul Buiucani şi-au terminat orele la jumătate de program din cauza unui incendiu care a izbucnit la un panou electric din holul instituţiei. Pompierii au fost alertaţi la ora 11.43. Potrivit ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Alexandru Ţuţu, flacăra a fost stinsă cu ajutorul unui stingător, nimeni nu a avut de suferit. Pentru că s-a făcut fum dens, elevii au fost evacuaţi din liceu. Aceştia nu şi-au mai putut continua orele din cauza lipsei de curent electric. Potrivit datelor preliminare, cauza incendiului ar fi un scurtcircuit.

Un tînăr a murit electrocutat încercînd să stingă un incendiu

Un tînăr a murit electrocutat, atingînd un fir electric neizolat, în timp ce încerca să stingă cu propriile forţele un incendiu care i-a cuprins şopronul din gospodărie. Tînărul avea 27 de ani şi era angajat al Poliţiei de Frontieră. Accidentul s-a produs în această dimineaţă. Instituţia a remis un comunicat de presă, în care anunţă decesul prematur al poliţistului. Locotenentul major Serghei Covali activa în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Otaci al Direcţiei regionale Nord. Era angajat în cadrul instituţiei din luna iunie 2010.

Sursa: IPN