INFRACŢIONAL

Doi bărbaţi sînt bănuiţi de fabricarea şi punerea în circulaţie a dolarilor falşi

Doi locuitori ai satului Zăicani, raionul Rîşcani, sînt bănuiţi de fabricarea şi punerea în circulaţie a dolarilor falşi, în special a bancnotelor de 100.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI), grupul creat de cei doi bărbaţi activează de aproximativ un an, în raza municipiului Bălţi. Forţele de ordine au stabilit ca suspecţii aduceau dolarii falşi din Federaţia Rusă, prin contrabandă.

Pentru identificarea suspecţilor, angajaţii INI au efectuat cîteva achiziţii de control. În cadrul ultimei achiziţii, unul dintre suspecţi a fost încătuşat în momentul în care a încercat să vîndă şase bancnote de 100 de dolari SUA. În urma unor percheziţii efectuate la 11 iulie curent, la domiciliul unuia dintre bănuiţi au fost depistate 11 bancnote cu nominalul de 100 dolari SUA.

În acest caz, a fost iniţiată o cauză penală. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Doi locuitori ai capitalei au fost condamnaţi pentru comiterea fraudelor informatice

Doi locuitori ai capitalei, de 30 şi 37 de ani, au fost condamnaţi pentru comiterea fraudelor informatice în sectorul bancar. Unul dintre inculpaţi activa în calitate de şef al unei subdiviziuni din cadrul unui Internet provider, iar celălalt îi era subaltern.

Potrivit Procuraturii Generale, inculpaţii au fost învinuiţi de procurori că, în decursul anului 2013, au favorizat suplinirea conturilor numerelor de telefon ale operatorilor de telefonie mobilă din Republica Moldova la un preţ redus, şi anume, în valoare de 50-70% din valoarea tranzacţiei. De asemenea, inculpaţii au favorizat procurarea on-line a echipamentelor GSM, a sistemelor informatice şi altor mijloace electronice la preţ redus. La efectuarea tranzacţiilor au fost utilizate datele unor carduri bancare străine, fără acordul titularilor acestora. Inculpaţii au efectuat operaţiuni de plată on-line în suma de peste 250 de mii de lei.

Majoritatea obiectelor procurate fraudulos au fost recuperate de către procurori. În cadrul cercetărilor judecătoreşti inculpaţii şi-au recunoscut integral vinovăţia.

Unul dintre inculpaţi a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar celălalt – la doi ani, cu suspendarea executării pedepsei pe termene de probă de cinci şi trei ani, cu ridicarea bunurilor rezultate în urma săvîrşirii infracţiunii.

Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege.

Trei persoane sînt învinuite de contrabandă, corupere activă şi favorizarea infracţiunilor

Trei persoane sînt învinuite de contrabandă, corupere activă şi favorizarea infracţiunilor. Procuratura anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală respectivă.

Potrivit Procuraturii Generale, în perioada decembrie 2013 – mai 2014 au fost investigate acţiunile ilegale ale mai multor persoane şi funcţionari publici din cadrul Departamentului Poliţie de Frontieră (DPF) al Republicii Moldova. Aceştia au fost documentaţi în timp ce-i promiteau unui ofiţer al Poliţiei de Frontieră din România bani pentru a le asigura protecţia pentru introducerea frauduloasă în România a unor cantităţi mari de ţigări.

Pe 2 mai curent au fost reţinute în flagrant mai multe persoane implicate în transportarea ilegală peste frontiera vamală a Republicii Moldova a 56 600 pachete de ţigări, estimate la peste 310 mii de lei.

Iniţial, persoanele învinuite au negat implicarea în acţiunile de contrabandă. În urma desfăşurării acţiunilor de urmărire penală şi prezentării probelor acumulate, învinuiţii şi-au recunoscut integral vina în implicarea în comiterea infracţiunilor incriminate.

Cei trei învinuiţi au interdicţia de a părăsi ţara, iar cauza penală a fost expediată de procurori în Judecătoria raionului Leova. Dacă vor fi găsiţi culpabili, inculpaţii riscă pînă la opt ani de închisoare.

Sursa: Moldpres