INFRACŢIONAL

Un poliţist a fost condamnat la închisoare pentru acte de corupţie

Un inspector al Secţiei Poliţiei Rutiere a Comisariatului de Poliţie al raionului Cantemir a fost condamnat la închisoare cu executare pentru comiterea actelor de corupţie. Potrivit Procuraturii Generale, în februarie 2013, poliţistul a scos numărul de înmatriculare al unui automobil parcat pe acostament, pe motiv că nu ar fi fost supus reviziei tehnice. Pentru a nu întocmi un proces-verbal contravenţional pe acest caz, inspectorul a pretins de la şoferul maşinii 150 de euro. Poliţistul a fost reţinut în flagrant imediat după primirea banilor estorcaţi. Recent inculpatul a fost recunoscut vinovat şi condamnat pentru comiterea coruperii pasive la cinci ani de închisoare cu amendă de 20 de mii de lei. Totodată, el a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii în organele MAI pe un termen de trei ani.

Un expert-evaluator este suspectat de luare de mită

Un expert-evaluator al Camerei de Comerţ şi Industrie, filiala Bălţi, a fost reţinut în flagrant de către ofiţerii anticorupţie fiind suspectat de luare de mită. La adresa Direcţiei Generale Teritoriale „Nord” a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a parvenit o sesizare precum că expertul ar fi pretins suma de 1400 de lei pentru a urgenta efectuarea evaluării a două imobile. Clădirile urmau a fi gajate, iar evaluatorul trebuia să elibereze raportul urgent, fără deplasarea la faţa locului. Potrivit CNA, în urma măsurilor speciale de investigaţie, bărbatul a fost prins în flagrant după primirea banilor. El este recunoscut în calitate de bănuit şi reţinut pentru 72 de ore. Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală. Dacă va fi găsit vinovat, expertul riscă o pedeapsă cu amendă de pînă la 80 de mii de lei sau cu închisoare de la doi la şapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la şapte ani.

Oamenii legii au depistat un teren de cînepă în capitală

Poliţia a depistat în sectorul Rîşcani al capitalei un teren pe care erau cultivate peste 400 de tufe de cînepă. Potrivit poliţiei, terenul aparţine unui bărbat de 46 de ani, care locuieşte în preajmă. O parte din plante au fost nimicite, iar altele au fost expediate în laboratorul criminalistic pentru expertizări. Dacă se va demonstra că plantele erau crescute cu scopul de comercializare, bărbatul riscă să fie cercetat penal. Un alt bărbat, din raionul Glodeni, a ajuns în vizorul poliţiştilor după ce ar fi comercializat 17 grame de marijuana unei persoane. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul suspectului, poliţiştii au depistat două pachete de cînepă, peste 100 de plante de cînepă în grădina acestuia, un încărcător cu cinci cartuşe de calibru 7,62 mm şi un pistol fabricat manual pentru cartuşe de calibru mic.

Sursa: Moldpres