INFRACŢIONAL

2 procurori au fost suspendaţi din funcţie

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis suspendarea din funcţie a doi procurori, unul din Ocniţa şi altul din Floreşti, învinuiţi de comiterea actelor de corupţie. Decizia a fost luată în prima şedinţă a CSP în noua componenţă.

Cei doi procurori au fost reţinuţi săptămîna trecută, în cadrul unor cauze penale declanşate de către procurorul general, Corneliu Gurin. Procurorii anticorupţie le-au înaintat învinuirea celor doi bănuiţi, aceştia fiind cercetaţi în stare de arest.

În cadrul şedinţei, CSP a numit doi profesori titulari în drept în calitate de membri în noua componenţă a Colegiului de Calificare a Procurorilor. Este vorba de Adriana Eşanu, conferenţiar universitar la Catedra Drept Penal şi Criminologie a Universităţii de Stat din Moldova, şi Ion Căpăţînă, lector la Facultatea de Drept a aceleiaşi universităţi.

Directorul unei firme de taxi, reţinut pentru trafic de influenţă

Directorul unei firme de taxi din capitală, bănuit de trafic de influenţă, a fost reţinut de către ofiţerii anticorupţie şi se află în izolatorul de urmărire penală a CNA. Persoana care l-a denunţat susţine că bărbatul i-a cerut 400 de euro, susţinînd că are influenţă asupra unor persoane de la Inspectoratul Naţional de Patrulare şi ar putea anula punctele de penalizare şi contravenţiile comise de către acesta.

Potrivit CNA, cei 400 euro au fost găsiţi în buzunarul pantalonilor suspectului şi au fost predaţi benevol ofiţerilor anticorupţie. Bărbatul este reţinut pentru 72 de ore şi urmează a fi arestat.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă amendă în mărime de la 500 la 1500 de unităţi convenţionale (1 u.c. este egală cu 20 de lei) sau pînă la 5 ani de închisoare.

Sursa: IPN