INFRACŢIONAL

Preot condamnat la 5 ani de închisoare

Un preot din raionul Drochia a fost condamnat la 5 ani de detenţie pentru comiterea unui accident rutier în care şi-a pierdut viaţa un bărbat. Potrivit procurorilor, în octombrie 2010, preotul, aflându-se în stare de ebrietate avansată la volanul automobilului său de model Moskvich, a încercat să depăşească un Nissan şi a intrat în coliziune cu acesta. Pasagerul din Nissan, aflat pe bancheta din faţă, a decedat pe loc, iar şoferul a suferit comoţie cerebrală, leziuni ale toracelui şi ale coapsei. Pe durata urmăririi penale, preotul nu şi-a recunoscut vina. În martie curent, preotul a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu suspendare, şi amendă în mărime de 500 de unităţi convenţionale. Procurorii au contestat sentinţa în instanţa superioară, cerând o pedeapsă mai astră. Curtea de Apel Bălţi a condamnat preotul la 5 ani de detenţie, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 5 ani. Condamnatul a fost luat sub strajă chiar în sala de judecată. Decizia instanţei de apel poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie. (IPN)

Dosarul unui profesor de informatică acuzat de corupere pasivă a ajuns în instanţă

Un profesor de informatică din cadrul Colegiului Politehnic din Bălţi este învinuit de comiterea coruperii pasive. Procuratura Anticorupţie a finalizat şi deferit justiţiei cauza penală. Potrivit Procuraturii Generale, învinuitul a pretins de la şapte elevi peste 10 mii de lei pentru perfectarea pe numele acestora a lucrărilor de curs, admiterea la examen, întocmirea lucrărilor practice şi aprecierea cu note înalte la disciplina pe care o preda. Dascălul a fost prins în biroul său de serviciu la începutul lunii noiembrie 2013, imediat după primirea a 1700 de lei – bani pretinşi şi primiţi de la unul dintre elevi pentru a-l „mulţumi”. Profesorul a fost suspendat provizoriu din funcţie şi în prezent are interdicţia de a părăsi ţara. Acesta şi-a recunoscut vinovăţia. Pentru fapta comisă, Codul penal prevede pedeapsă cu închisoare de la trei la şapte ani cu amendă în mărime de la 20 la 60 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la cinci ani. (Moldpres)

Doi minori din raionul Hînceşti sînt cercetaţi penal pentru furt

Doi minori de 14 şi 16 ani, originari din satul Bobeica, raionul Hînceşti, sînt suspectaţi de poliţie că ar fi pătruns ilegal în patru gospodării din localitate. Potrivit autorităţilor, suspecţii pătrundeau în curţile oamenilor pe timp de noapte, de unde sustrăgeau mai multe bunuri materiale. Obiectele furate le depozitau într-o casă părăsită din sat. Tinerii fac parte din familii social vulnerabile. În prezent, aceştia sînt cercetaţi penal în stare de libertate şi riscă amendă de pînă la 20.000 de lei sau închisoare de pînă la patru ani. (Moldpres)

Un bărbat din capitală este suspectat de contrafacerea alcoolului

Un bărbat de 40 de ani din capitală a fost reţinut de poliţie, fiind suspectat de contrafacerea băuturilor alcoolice în valoare de peste 40 de mii de lei. Potrivit autorităţilor, suspectul ar fi proprietarul unui depozit clandestin, în interiorul căruia au fost descoperiţi peste 2000 de litri de alcool fără acte de provenienţă. Conform informaţiilor preliminare, marfa era introdusă în ţară fraudulos din Ucraina. Cazul este cercetat de oamenii legii, iar bărbatul riscă o amendă de la 8000 pînă la 10.000 de lei cu confiscarea producţiei. De la începutul anului curent, în municipiului Chişinau au fost descoperite şi confiscate 8000 de litri de alcool etilic fără acte de provenienţă, în valoare de 123.000 de lei. (Moldpres)