INFRACŢIONAL

Dsarele penale pe numele a cinci vameşi au fost trimise în judecată

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat în judecată cauza penală de învinuire a opt persoane, printre care trei angajaţi ai postului vamal Leuşeni, de comiterea contrabandei cu ţigări în proporţii deosebit de mari. otrivit Procuraturii Generale, cazul a avut loc pe 14 decembrie 2012. Un TIR care se deplasa din Republica Moldova spre Macedonia, a fost oprit la punctul de trecere a frontierei Albiţa. Şoferul a declarat că transportă borcane goale. Vameşii români însă au depistat că TIR-ul era ticsit cu ţigări în valoare de peste 2,3 milioane de lei. a demersul procurorilor, trei vameşi de la postul vamal Leuşeni, învinuiţi de implicare în acest caz, au fost suspendaţi provizoriu din funcţie, iar şoferul TIR-ului a fost condamnat recent de judecătorii din oraşul Huşi, România, la trei ani de detenţie.  altă cauză penală de învinuire a doi vameşi de la postul vamal Costeşti a fost recent deferită justiţiei de Procuratura Anticorupţie. Aceştia sînt învinuiţi de corupere pasivă, după ce au pretins şi primit de patru ori de la o persoană cîte 200 de euro pentru a-i facilita trecerea peste frontieră a pieselor de schimb pentru automobile. Dosarul va fi examinat de Judecătoria raionului Rîşcani. (Moldpres)

Poliţia a anihilat o grupare specializată în traficul de droguri

O grupare criminală specializată în traficul ilicit de substanţe narcotice în proporţii mari a fost anihilată de poliţie. Potrivit autorităţilor, gruparea era formată din şapte bărbaţi cu vîrste cuprinse între 25 şi 50 de ani, care îşi desfăşurau activitatea în raioanele Ungheni şi Străşeni, unde plantau în sere şi pe terenuri plante de cînepă cu scopul de a produce marijuana şi a o comercializa apoi în ţară şi în Federaţia Rusă. În urma percheziţiei în “sediul” grupării şi la domiciliul capului grupării, au fost ridicate aproximativ 50 kg de marijuana, doi saci cu plante de cînepă uscată, aparate pentru fabricarea drogurilor şi mai multe arme păstrate ilegal. În prezent, bărbaţii se află în arestul poliţiei fiind cercetaţi penal. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă privaţiune de libertate de la şapte pînă la 15 ani. O altă grupare compusă din şapte persoane din capitală specializată în traficul de heroină a fost destructurată zilele trecute de Inspectoratul Naţional de Investigaţii. (Moldpres)

Tînărul care a atacat cortegiul cancelarului Merkel a fost condamnat la 7 ani de puşcărie

Tînărul care a atacat cortegiul cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău, în 2012, a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Decizia a fost luată de către Judecătoria sectorului Râşcani. În total tînărul va face 13 ani la închisoare. Acesta a fost anterior condamnat pentru furturi şi tîlhării pe care le-a comis în 2009. În timpul vizitei cancelarului german la Chişinău, tînărul a aruncat o sticlă de plastic cu substanţă inflamabilă în direcţia cortegiului oficial. Tînărul are 24 de ani şi şi-a justificat gestul prin faptul că ar fi vrut să-şi dea foc în semn de protest faţă de colaboratorii de poliţie care i-ar fi intentat nejustificat dosarele penale.

Un angajat al penitenciarului din Taraclia a fost reţinut în flagrant delict

Un angajat al Penitenciarului din Taraclia a fost reţinut de poliţe pentru că ar fi transmis pe ascuns produse interzise deţinuţilor contra unei sume de bani. Potrivit poliţiei, pentru a-l prinde pe suspect, aceasta a angajat un ofiţer sub acoperire, care s-a dat drept ruda unuia dintre deţinuţi. Astfel, “agentul” i-ar fi transmis angajatului penitenciarului două telefoane mobile pentru a fi transmise unui deţinut, în schimbul unei recompense de 800 de lei. Suspectul are 23 de ani şi este originar din oraşul Ungheni. Acesta a intrat în vizorul poliţiei de mai bine de o lună. În prezent, el este cercetat penal şi riscă o amendă de zece mii de lei sau închisoare de pînă la trei ani. (Moldpres)

Doi poliţişti din Rezina sînt bănuiţi de corupere pasivă

Un ofiţer de urmărire penală şi un agent de circulaţie din Rezina au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi de procurorii anticorupţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă. Potrivit denunţătorului, poliţiştii i-ar fi cerut 600 de dolari pentru a nu deschide un dosar penal pe numele acestuia pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. Conform datelor CNA, operaţiunea de reţinere a avut loc pe 14 noiembrie, iar banii au fost găsiţi în biroul de serviciu al unuia dintre oamenii legii. Pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă pînă la zece ani de închisoare şi o amendă de pînă la 60 de mii de lei. (Moldpres)

Un tînăr din oraşul Taraclia este suspectat de omorîrea partenerului de afaceri

Un tînăr de 26 de ani din oraşul Taraclia a fost reţinut de poliţie, fiind suspectat de uciderea partenerului său de afaceri. Potrivit poliţiei, victima, un bărbat de 31 de ani, a plecat la serviciu şi nu s-a mai întors, iar automobilul său de model Mazda a fost depistat abandonat de către nişte locuitori pe una dintre străzile oraşului Taraclia. Ulterior, a fost găsit împuşcat şi îngropat în cîmp. Acesta colabora cu suspectul de cinci ani şi avea o datorie de bani la el. Suspectul şi-a recunoscut vina şi riscă privaţiunea de libertate de pînă la 15 ani. (Moldpres)

Un magistrat va fi judecat pentru corupţie

Un judecător din cadrul Judecătoriei Căuşeni şi consultantul aceleiaşi instanţe vor ajunge pe banca acuzaţilor, fiind învinuiţi de corupere pasivă. Magistratul şi consultantul riscă pedepse cu închisoare până la 10 ani, cu amenzi în mărime de până la 60 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. În luna august curent, magistratul şi consultantul au cerut şi au primit ilegal de la o persoană tichete de alimentare pentru 300 de litri de motorină şi 100 de litri de benzină, precum şi bani în sumă de 500 de lei. Bunurile au fost cerute pentru pronunţarea hotărârilor de încetare a unor procese contravenţionale. Judecătorul ar fi utilizat o parte din bunurile primite şi tot el ar fi emis hotărârile de încetare a proceselor contravenţionale. La solicitarea procurorului general, judecătorul a fost suspendat din funcţie pe durata anchetei penale. Procurorul general a înaintat Curţii Supreme de Justiţie un demers cu solicitarea de a strămuta examinarea acestei cauze penale către o altă instanţă de judecată de acelaşi nivel. O decizie nu a fost deocamdată luată. (IPN)

Foşti angajaţi ai instituţiilor statului au fost deferiţi justiţiei

Foşti angajaţi ai instituţiilor statului, responsabili de asigurarea securităţii la frontiera de stat, au ajuns pe mâna judecătorilor. Persoanele sunt bănuite de recrutarea persoanelor din statele Orientului Apropiat şi transbordarea acestora prin intermediul unui culoar de tranzit internaţional organizat clandestin. Potrivit unui comunicat de presă remis de SIS, în cadrul operaţiunilor de investigaţie s-a stabilit că membrii reţelei ofereau servicii de tranzit persoanelor din Orientul Apropiat pe axa Turcia – Ucraina – Republica Moldova, cu destinaţia finală Uniunea Europeană. Pentru serviciile de tranzit, gruparea solicita de la fiecare persoană 5 mii de dolari. Suspecţii au fost reţinuţi şi şi deferiţi  justiţiei. (IPN)

Un grup de persoane este suspectat de escrocherii de peste 600 mii de lei

Un grup de persoane, cu vîrste cuprinse între 30 şi 31 de ani din municipiul Chişinău, sînt suspectaţi de poliţie că ar fi deposedat prin escrocherie două întreprinderi din capitală de circa 641 mii de lei. Potrivit autorităţilor, suspecţii făceau parte dintr-o întreprindere din capitală. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul acestora, s-au depistat şi ridicat acte de evidenţă contabilă, ştampile cu semne de falsificare, bancnote cu nominalul 100 dolari SUA falsificate. Suspecţii sînt cercetaţi penal şi riscă privaţiune de libertate de la opt la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de pînă la cinci ani. (Moldpres)

Un moldovean a fost reţinut la vamă pentru contrabandă

Un cetăţean moldovean a fost reţinut la postul vamal Leuşeni-Albiţa pentru că ar fi încercat să introducă în ţară ilegal un lot de marfă de peste 18 mii de euro. Potrivit Serviciului de presă al vămii, în camionul moldoveanului au fost depistate 45 cutii de carton cu dispozitive de uz casnic (robinete) nedeclarate la vamă, care erau destinate să ajungă la o întreprindere din Republica Moldova. Acestea urmau să fie introduse fraudulos în scopul neachitării taxelor de import. Bărbatul este cercetat penal şi riscă o amendă de pînă la 100 mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 ore. (Moldpres)