INDICATORII DE PRODUCTIE SI COMERT PREVESTESC O PRABUSIRE ECONOMICA

Notă cu privire la situația economică din Moldova: Analiza unor indicatori economici

Pînă la finele anului curent ne așteaptă o aprofundare a crizei economice, care va fi urmată de o descreștere considerabilă și în 2016. Acestea sînt tendințele reale ale economiei naționale, constatate de analistul asociat IPRE, Dumitru VICOL, și moderatorul de politici economice IPRE, Eugen GHILEŢCHI, care au aplicat o tehnică econometrică bazată pe doi indicatori economici: producție industrială și comerțul cu amănuntul. Trendurile pot fi extrem de utile în prezicerea direcţiei în care se mişcă economia Republicii Moldova.

Producţia industrială:

Indicele producţiei industriale măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial1 pe întreg teritoriul ţării (cu excepţia oraşului Bender şi a raioanelor din stînga Nistrului). Trendul descrescător al producţiei industriale a început la mijlocul anului 2014, aceasta avînd un caracter mai pronunţat în primul trimestru al anului curent. Indicele producţiei industriale a scăzut cu 5,8% şi cu 3,3% în lunile august şi septembrie, respectiv. Ultima dată cînd trendul a avut o evoluţie similară a fost în anul 2011. Iar în 2012, conform datelor Băncii Mondiale, a urmat o contracţie economică de aproape 1%.

 1nota.jpg

Comerţul cu amănuntul:

Nivelul comerţului cu amănuntul a înregistrat o descreştere bruscă în primul trimestru al anului 2015. De remarcat faptul că numai în august 2015 indicele dat a scăzut cu 8,9%. Unul din motivele descreşterii atît de pronunţate este nivelul înalt al inflaţiei şi deprecierea valutei naţionale, care afectează semnificativ puterea de cumpărare a consumatorilor. Majoritatea populaţiei, îndeosebi sfera bugetară şi pensionarii au veniturile denominate în lei, pe cînd preţurile la o mare parte a bunurilor şi serviciilor au o relaţie directă cu ratele de schimb a principalelor valute. Scăderea puterii de cumpărare se observă şi la reducerea importurilor cu peste 20% în anul curent. Trendul actual ne readuce în situaţia similară din perioada Marii Recesiuni (2008-2009). Ca urmare, în anul 2009, PIB-ul Moldovei înregistrat o scădere cu 6%.

2nota.jpg

În concluzie:

Începînd cu Trimestrul III al anului 2014, cînd s-a înregistrat o creştere a PIB-ului cu 5,8%, acest indicator a cunoscut un trend negativ în următoarele trimestre (4,2%; 4,8%; 2,5%), iar conform estimărilor Băncii Mondiale, acesta va fi negativ pînă la sfîrşitul anului, înregistrînd o scădere de 2%. Aceeaşi concluzie o vedem şi în baza seriilor celor doi indicatori de mai sus: economia Moldovei se apropie de o prăpastie semnificativă, iar noi trebuie să ne aşteptăm la o contracţie în 2016 şi o încetinire considerabilă pe termen mediu.

Eugen GHILEŢCHI, Dumitru VICOL


1 Indicii producţiei industriale măsoară evoluţia producţiei întreprinderilor cu activităţi principale de industrie şi a unor unităţi auxiliare de producere a întreprinderilor neindustriale (cum ar fi fabricile avicole), care prezintă o pondere importantă în activitatea respectivă. Sînt cuprinşi agenţi economici cu activităţi ce fac parte din industria extractivă, prelucrătoare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor.

Virginia Filip 12.11.2015 - 19:30

Daca nici acum nu mai suntem convinsi ca drumul nostru trebuie sa mearga spre Europa, inseamna ca ne meritam politicienii corupti. Progresul trebuie sa inceapa de la fiecare din noi. Trebuie sa muncim si sa fim seriosi, asa ca ca cei care traiesc in U.E.