INDEMNIZATIILE PENTRU INCAPACITATE TEMPORARA DE MUNCA VOR FI ACHITATE DIN 18 SEPTEMBRIE

Primul transfer de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă se preconizează pentru data de 18 septembrie anul curent. Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), pentru asigurarea achitării indemnizației respective, în baza datelor recepționate prin Portalul certificatelor de concediu medical, specialiștii Casei Naționale de Asigurări Sociale activează peste programul de lucru și în zilele de odihnă, transmite IPN.

Pentru a primi indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă prin intermediul cardului salarial, beneficiarul se adresează către angajator cu o cerere. În cazul în care beneficiarul deține card social (pentru indemnizații pentru familii cu copii, pensii, alocații), indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se va transfera la cardul social. Dacă beneficiarul indemnizației nu deține card salarial sau social, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se va achita prin intermediul oricărui oficiu poștal.

Îndemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau de accidente nelegate de muncă se calculează și se achită de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic.

Începînd cu a șasea zi de incapacitate temporară de muncă, stabilirea, calcularea și plata indemnizațiilor se face de CNAS din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.

Sursa: IPN