INCULTURA AGRESIVA A JURNALISMULUI AUTOHTON

”Întrebători” de profesie fără modele intelectuale și… gramaticale

Despre incultura crasă, neprofesionalismul și agramatismul jurnaliștilor autohtoni am scris numeroase pagini, mai cu seamă despre cei care, țanțoși, dominați irefutabil de prostia solemnă, spun că sînt români basarabeni și apărători ai limbii române. Ăștia nici la bătrînețe nu-și vor reveni, nu vor înțelege abisul ignoranței în care au trăit o viață! Revin asupra, deasupra lor după ce le-am văzut revolta că nu li s-a permis să-l abordeze pe Președintele Igor Dodon, după ce acesta și-a înregistrat candidatura la alegerile prezidențiale și, atenție micimanilor!, după ce a anunțat că susține doar un briefing de presă.

Confundînd, probabil, ”briefing” cu ”breakfast” (mic dejun), ”protevistele” și ”pronavetistele” mediatice înfometate au făcut un circ de pomină pentru că au fost împiedicate ”să-l dezbrace publicistic” pe șeful Statului. Personal, dacă aș fi demnitar, nu le-aș răspunde la întrebări unor astfel de jurnaliste decît după ce ar da un test elementar de cultură generală.

O secvență penibilă la care am asistat: După ce Vlad Filat a fost eliberat din închisoare, schimbînd cîteva vorbe în holul Casei Presei, unde ne-am întîlnit, mi s-a părut de bun simț să particip și la conferința lui de presă de la Agenția IPN. Filat cu ale lui și treaba lui, dar, măi, dragi cititori care știți să… citiți, o ”jurnalistă” de la Publika TV m-a dat cu roatele în sus de rușine că trebuie să admit că mi-ar fi colegă de breaslă. Acaparase discuția cu întrebări dintre cele mai idioate, ca să iasă în evidență, iar atunci cînd l-a întrebat pe Filat ”ce a discutat la întrevederea cu mitropolitul Vladimir”, am părăsit rușinat și revoltat încăperea. ”Idioato, îmi venea să-i zic, ce poate discuta cu un mitropolit, altceva decît despre cele sfinte ori mărturisiri de iertare a păcatelor – despre curve, beții și afaceri?”

Despre incultura și agramatismul jurnaliștilor de la Pro TV Chișinău, mai ales ale prezentatoarelor de știri, am mai scris. O anume Obreja, ne anunța, într-o seară, că ”lume multă s-a adunat la biserici ca să marcheze trecerea în neființă a Sfintei Fecioare Maria”. Asta nu-i doar prostie solemnă, ci și una eretică! Fa, în ce an a murit Fecioara Maria?

Revin! Aceste jurnaliste moldovence doar cu numele profesional, nu și cu expertiza, habar nu au și nimeni nu le spune că la un briefing ori o conferință de presă trebuie să-și pregătească 2-3 întrebări bine articulate, să nu confunde aceste întruniri cu o tîrguială la o tarabă din piață și, mai ales, să emane decență și inteligență, ca o definire a postului pe care îl reprezintă. În cele mai multe cazuri, știu bine, aceste jurnaliste de televiziune se folosesc de poziția lor ca ”o rampă de lansare matrimonială pentru cei cu bani”.

Ce să discuți cu un jurnalist care spune că e specializat pe domeniul politic, dar dă din umeri dacă îl întrebi, de exemplu, doar despre Kissinger, Churchill, Mahatma Gandhi, Brzezinski, chiar și de românul Titulescu și alții? Ce să discuți cu un jurnalist care spune că scrie pentru secția ”Cultură” atîta timp cît nu știe, măcar enciclopedic, la nivel de informare generală ”statistică”, cine au fost și ce au creat Hegel, Kant, Knut Hamsun, Goethe, Voltaire, Verlaine, Verdi, Picasso, Michelangelo, ce simfonii a scris Beethoven etc., etc., dar se grozăvește că știe, la fel ca și Dorin Chirtoacă, că ”Somnoroase păsărele” a fost o poezie scrisă de Eminescu? Despre Ion Creangă nimic? Și tot așa…!

Culmea e că acești jurnaliști și aceste jurnaliste ”se plîng că li se încalcă drepturile” pentru că cei pe care vor să-i intervieveze refuză, pur și simplu, să răspundă la întrebările lor idioate! De parcă cel intervievat nu are dreptul la autoapărare împotriva prostiei solemne și agresive!

”Așa și n-au înțeles nimic”, vorba celor de la Pro TV Chișinău, iar eu, moldovenește, ”vă cuprind și vă doresc să fiți mîndri”, vorba lui Gheorghe Gonța de la N4 TV!

Mihai CONȚIU