Incredibila poveste a femeii care a trait 70 de ani intr-o padure sălbatica din Siberia

Și-a petrecut toți cei 70 se ani de viață ascunsă în inima unei păduri din Siberia. Cel mai apropiat sat se află la o distanță de două săptămîni de mers pe jos.

"Oraşul e plin de maşini, de fum, de zgomot... Nu e aer de respirat", spune bătrîna, pe numele său Agafia Lykova.

Părinţii ei au decis să părăsească lumea civilizată în 1936. S-au hotărît să fugă din cauza persecuţiei religioase sovietice. 

"Am fost 4 copii la părinţi. Locuiam cu toţii în aceeaşi casă, dar numai eu mai trăiesc. Şi sunt singură aici de 27 de ani", spune aceasta. 

Agafia îşi duce zilele izolată într-o cocioabă din lemn, fără curent electric. Zi de zi, bătrîna merge la pescuit. Undeva în spatele casei, cultivă legume. 

"Cam la toate mesele mîncam cartofi. Ne făceam o rezervă de cîte 150 de găleţi. Culegeam rădăcini şi tulpini de orz, le frecam şi făceam o făină cu care făceam de-ale gurii. De cele mai multe ori, le puneam peste făină, ca s-o înmulţim, şi făceam pîine", mai povestește Agafia Lykova.

În 1978, familia sa a fost descoperită întîmplător de membrii unei expediţii geologice. 

"La un moment dat, am văzut ceva ce nu mai văzusem niciodată pe deasupra mea. Nici cîini nu mai văzusem pînă în ziua aceea. Ţin minte de parcă ar fi fost ieri. Cînd au pus piciorul aici, au dat drumul la trei cîini. Apoi au apărut şi ei. La început, am auzit vocile şi ne-am speriat teribil. Tata ne-a spus să facem linişte, să ne ascundem. Apoi a ieşit. A fost singurul care i-a văzut", își amintește bătrîna.

Din acel moment, vestea s-a dus şi oamenii au început să vină la ei. Majoritatea erau exploratori care treceau prin zonă. De fiecare dată cînd se aflau prin împrejurimi, mergeau s-o viziteze. Iar Agafia le punea sărăcia la dispoziţie: casa, masa, grădina. Îi găzduia ca şi cum ar fi fost aceeaşi familie. Deşi au fost mulţi care s-au oferit s-o ajute să se mute la oraş, femeia a refuzat să părăsească pădurea. 

"Viaţa de afară este înspăimîntătoare", spunea aceasta.