Inchisoare pe viata pentru un barbat din Finlanda pentru un atac cu sabia intr-un liceu profesional

Un bărbat în vîrstă de 26 de ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru un atac mortal comis cu sabia într-un liceu profesional din Finlanda, a relatat presa finlandeză, citată Vineri de DPA, scrie agerpres. Joel Marin a fost condamnat pentru un cap de acuzare referitor la crimă şi alte 20 de capete de acuzare de tentativă de omor în legătură cu atacul din Octombrie 2019 la Colegiul Profesional Savo din Kuopio unde el învăţa, potrivit canalului naţional YLE. O tînără ucraineană a fost ucisă şi alte nouă persoane rănite.

Procurorul Ulla Oinonen a declarat, în Septembrie, că atacul a fost planificat mai mult de un an şi că Marin a vrut să şocheze şi a fost motivat de răzbunare.

Avocatul lui Marin, Matti Niiranen, a spus că clientul său şi-a mărturisit crima şi unele dintre tentative de crimă. El a adăugat că Marin credea că va fi ucis de Poliţie sau se va sinucide.

Verdictul instanţei poate fi atacat cu recurs.

În acel moment, şcoala era găzduită provizoriu într-un centru comercial din Kuopio şi, potrivit acuzaţiilor, Marin a atacat şi un angajat al unui magazin. Alte acuzaţii includ rezistenţă la arest, asalt agravat şi una referitoare la vandalism pentru un mic incendiu.

În timpul interogatoriilor Poliţiei, Marin a spus că a citit despre atacuri în şcoli în mai multe ţări, inclusiv Finlanda şi Statele Unite.