INCEPUTUL SFIRSITULUI PENTRU GUVERNANTI?

Mămăliga stă să explodeze, iar oligarhul are de ce să se teamă

Autor: Mihai CONŢIU

Mitingul Platformei DA de Duminică, 13 Septembrie, a depăşit aşteptările multora, la fel ca şi cel din 6 Septembrie. Duminică, într-un final, s-au strîns protestatari într-un număr chiar mai mare decît la protestele din 6 Septembrie. Numărul corturilor celor staţionaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale a depăşit deja cifra de 300 sute.

Chiar dacă guvernanţii se încăpăţînează să recunoască, mitingul maraton al Platformei DA este cel mai important şi major eveniment care se întîmplă în Republica Moldova în aceste zile. Gluma s-a îngroşat al dracului de rău pentru guvernanţi, în special pentru Vladimir Plahotniuc, stăpînul ilegal al ţării. „Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta!”, au scandat protestatarii. Este cert că manifestanţii nu intenţionează să renunţe la revendicările lor şi au tot dreptul. Dar nici nu se poate să renunţăm, toţi, pentru că, de fapt, este ultima şansă de salvare a statului R. Moldova.

Duminică, zecile de mii de protestatari au votat Rezoluţia mitingului Platformei DA din 13 Septembrie. Prin aceasta, în situaţia în care guvernanţi nu-şi vor înainta demisiile, populaţia este chemată la grevă generală şi se solicită formarea unui Guvern al Încrederii Populare.

„Documentul este formulat ţinînd cont de doleanţele tuturor segmentelor sociale care au aderat la Platformă. Refuzul Guvernanţilor de a îndeplini cerinţele protestatarilor confirmă incapacitatea statului capturat de a asigura poporului un trai decent. Paralizia instituţiilor de drept arată necesitatea iminentă a alegerilor preşedintelui, pentru scoaterea Preşedinţiei de sub captivitatea partidelor corupte. Noi, participanţii la miting, acordăm vot de blam guvernării oligarhico-criminale a Republicii Moldova”, se arată în Rezoluţie.

Totodată, manifestanţii au împuternicit Consiliul Marii Adunări Naţionale să purceadă la identificarea unei noi mişcări politice care să formeze un Guvern al Încrederii Populare. Programul noii mişcări va avea la bază Proclamaţia Marii Adunări Naţionale din 6 Septembrie.

Tot Duminică, liderii Platformei DA au cerut ca în fiecare localitate din ţară să fie instalate corturi, ca să picheteze instituţiile administrative ale statului, dar să şi identifice reprezentanţi, lideri locali necompromişi, care să-i reprezinte din teritorii în cadrul Platformei DA şi cel al noii mişcări politice care să formeze un Guvern al Încrederii Populare.

Astfel, constatăm că, treptat, valul de proteste se poate extinde în toată ţara. Săptămîna trecută a fost una de foc pentru protestatari, dar au rezistat în faţa tuturor diversiunilor dirijate de Plahotniuc, mai cu seamă prin intermediul imperiului său mediatic. Săptămîna aceasta, însă, poate fi una decisivă, atît pentru protestatari, cît şi pentru guvernanţi.

Protestatarii, prin Vasile Năstase, membru al Platformei, au declarat tranşant şi ultimativ şi următoarele: „Nu facem troc cu bandiţii, nu negociem cu ei demnitatea poporului nostru. Astăzi poporul RM le acordă vot de blam. Ei trebuie să plece. Rugăm preşedintele să iniţieze procedurile de demitere a acestui Guvern corupt şi apoi să plece şi el. Vrem ca în Moldova, pînă la alegerile anticipate, să instalăm un alt Guvern, un Guvern al Încrederii Populare, care va fi ales după criterii de integritate şi profesionalism, în care se vor regăsi cei mai demni fii ai acestui pămînt. Ei în acest moment sînt uzurpatorii puterii. Trebuie să stea la puşcărie.”

Asta înseamnă că, pe parcursul acestei săptămîni, protestatarii vor monitoriza reacţiile guvernanţilor, iar dacă nu li se vor satisface cerinţele este sigur că protestele se vor intensifica prin note mai dure, se vor transfera pe paliere mult mai eficiente, începînd poate cu ziua de Duminică 20 Septembrie. „Ne adresăm către guvernanţi: nu avem să de gînd să stăm aici o veşnicie. Ori pleacă, ori vor fi plecaţi, a spus secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Chiril Moţpan, iar nuanţele din aceste spuse nu lasă loc de nici o interpretare în privinţa rezistenţei şi hotărîrii manifestanţilor.

Guvernanţi nu mai au nici o scuză, iar Plahotniuc este teribil de încolţit şi îngrijorat cu gîndul la soarta imenselor lui averi, pentru că absolut toţi protestatarii sînt extrem de bine motivaţi ca să nu renunţe la luptă. Aeroportul vîndut în condiţii dubioase şi păgubitoare pentru stat, miliardul de Euro furat, Ilan Shor salvat de Plahotniuc, deşi este parte bănuită ca fiind implicată furtul banilor şi beneficiar al Aeroportului vîndut, atacurile de tip rider în care a fost implicat oligarhul, complicitatea de tip mafiot dintre Plahotniuc, Ghimpu, Chirtoacă, Dorin Drăguţanu sau Iurie Leancă, marile privatizări ilicite, deprecierea Leului şi pauperizarea populaţiei din cauza acestor mari hoţii, crima din Pădurea Domnească şi multe altele sînt tot atîtea cauze care-i motivează pe protestatari să continue protestele pînă la victoria finală.

Orice pretexte ar invoca guvernanţii, pălesc şi n-au nici o valoare juridică, politică sau economică faţă de realele cerinţe ale manifestanţilor. Făţărnicia lor este fără de margini, mai ales atunci cînd îşi motivează intenţia de a nu demisiona deoarece din această cauză ţara ar intra în criză, ar alunga investitorii străini şi s-ar bloca negocierile cu instituţiile financiare internaţionale. Dar cînd au furat miliardul de Euro de ce nu s-au gîndit la toate aceste lucruri? Oricum, mămăliga stă să explodeze, ceea ce ar însemna începutul sfîrşitului pentru guvernanţi.

Pînă atunci, ca să fim în ton, spunem: Plahoitniuc, nu uita, Moldova nu-i ţara ta!