Incepe un important proces anti-Mafia din Italia legat de fraude cu fonduri europene

”Maxiprocesul Nebrodi”, una dintre cele mai mari operaţiuni anti-Mafia desfăşurate în insula italiană Sicilia şi cea mai importantă privind fraudele cu fonduri agricole europene, va începe Marţi la Messina, cu 111 persoane acuzate de crearea unui sistem mafiot, relatează agenţia EFE. Procesul este deschis la mai mult de un an după ce autorităţile italiene au arestat 94 de persoane, acuzate de apartenenţă la mai multe grupări mafiote care au încasat ilegal zeci de milioane de euro din fondurile europene destinate agricultorilor.

Potrivit Procuraturii din Messina, grupul infracţional a obţinut ilegal aceste sume de la Agenţia de Plăţi pentru Agricultură (AGEA, în limba italiană), entitatea care gestionează fondurile europene destinate producătorilor agricoli.

În sala de judecată va fi de asemenea prezent Giuseppe Antoci, fostul preşedinte al Parcului Natural din Munţii Nebrodi. În anul 2016, el a fost ţinta unui atentat – din care a scăpat teafăr – atribuit Mafiei, aceasta încercînd să-l ucidă pentru acţiunile sale împotriva mai multor clanuri mafiote.

Antoci este considerat ”părintele” protocolului care a permis blocarea afacerilor Mafiei în Munţii Nebrodi şi continuă să primească ameninţări, dar a confirmat în mai multe interviuri că va veni la proces.

”Aceasta este o partidă cîştigată contra Mafiei”, a apreciat Antoci, înainte de a adăuga: ”Procesul, de la care sper condamnări exemplare, nu va închide cercul. Povestea va continua cu investigaţiile în desfăşurare în mai multe locuri în Italia”.

”Din nefericire, în această poveste, protagonistul absolut a fost tăcerea. Din investigaţii, se deduce că de mult timp se ştia că Cosa Nostra profita de pe urma fondurilor europene”, a mai spus el.

Cu ”mîndria de a nu fi fost redus la tăcere”, Giuseppe Antoci a rememorat atacul executat împotriva sa în anul 2016, în care mai mulţi indivizi au deschis focul asupra maşinii sale.