INCEPE POSTUL NASTERII DOMNULUI

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie, în Postul Nașterii Domnului, cunoscut ca și Postul Crăciunului. Acesta are o durată fixă, de 40 de zile, și va ține pînă pe 6 ianuarie inclusiv, cînd va fi sărbătorit ajunul Nașterii Domnului.

Parohul Bisericii „Întîmpinarea Domnului” din cadrul Universității de Stat din Moldova, Octavian Moşin, a spus că postul este un exercițiu, nu un scop în sine. Nu trebuie asociat cu tristețea, ci mai degrabă cu pocăința. Creștinii ar fi bine să parcurgă patruzeci de zile asemenea unor trepte, prin care ar ajunge mai vrednici de sărbătoarea Nașterii Mîntuitorului, menționează parohul.

Creștinii sînt îndemnați în post să se abțină de la produse de proveniență animală, de la gînduri rele, să meargă mai des la biserică și să se pocăiască. Octavian Moşin precizează că dezlegare la pește va fi în zilele de sîmbătă, duminică și de sărbătorile creștine. Dar numai pînă pe 2 ianuarie. Din această dată și pînă la Crăciun, postul devine mai strict.

Creștinii care doresc să se împărtășească o pot face la fiecare sfîrșit de săptămînă și în zilele de sărbătoare, cînd se vor oficia liturghii.

Parohul Bisericii „Întîmpinarea Domnului” mai spune că Revelionul nu are nimic în comun cu ciclul sărbătorilor creștine, este o sărbătoare laică. Dar pentru că e în perioada postului, este bine ca oamenii să o petreacă fără excese.

Sursa: IPN