INCENDII SI PESTE 43 DE GRADE CELSIUS IN VESTUL SUA SI AL CANADEI

Mai multe incendii de proporții au forțat evacuarea a circa 10.000 de persoane în Vestul Canadei și a 8.000 de persoane în statul american California, mii de pompieri fiind angrenați luni seară în lupta cu cîteva zeci de incendii de pădure, relatează marți AFP. În California, statul american cu populația cea mai numeroasă, incendiul cel mai mare, numit "Alamo", s-a declanșat în urmă cu patru zile și a devastat pînă acum 11.705 hectare. În ciuda mijloacelor substanțiale de salvare mobilizate, numai o suprafață de 15% din incendiu se afla sub control, potrivit ultimelor informații făcute publice de Departamentul californian de luptă împotriva incendiilor (Cal Fire). Incendiul s-ar putea prelungi mai multe zile din cauza căldurii puternice și a solului "extrem de uscat". Un alt incendiu (Whittier), care s-a declanșat sîmbătă, a devastat deja 4.380 de hectare și a distrus 20 de locuințe. Departe de a fi controlat, acest incendiu amenință încă 150 de structuri.

Peste 5.500 de pompieri se luptau luni seară cu 14 incendii în sudul Californiei, cu ajutorul unor elicoptere care dispersează apă. Trei dintre incendii sînt considerate în acest stadiu ca "izolate".

California a suferit cinci ani lungi din cauza secetei, iar acum se confruntă cu temperaturi foarte ridicate, care au depășit chiar 43 de grade Celsius în partea sudică, unde se află megalopolisul Los Angeles. Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a anunțat în aprilie sfîrșitul oficial al secetei în California, dar a menținut măsurile de control al consumului de apă. În jur de 40 de incendii sînt în curs în vestul țării, statele Nevada, Arizona și Colorado fiind cele mai afectate. Majoritatea acestor incendii erau luni seară pe cale de a fi izolate, iar ordinele de evacuare au fost ridicate.

De cealaltă parte a frontierei, în Canada, situația este în mod special îngrijorătoare în Columbia Britanică, unde 10.000 de persoane au fost evacuate din cauza avansării celor 230 de incendii active la sfîrșitul după-amiezii de luni. "Cel puțin zece dintre ele sînt foarte apropiate de localități, ceea ce le face foarte periculoase", a subliniat ministrul securității publice, Ralph Goodale. "Fulgerele par să fie la originea majorității acestor incendii, dar nu a tuturor", a subliniat el, făcînd apel la canadieni să dea dovadă de prudență.

Autoritățile canadiene nu întrevăd o ameliorare a situației, în condițiile în care căldura va persista în următoarele zile după trei săptămîni de secetă, iar vîntul bate în rafale violente.

Mihaela VRABIE, studentă Jurnalism, USM, după sursa: agerpres.ro