Incapacitatea Politiei de a asigura securitatea cladirii Capitoliului ridica intrebari serioase

După ce o mulţime violentă, care a susţinut efortul nedemocratic al Preşedintelui Donald Trump de a invalida rezultatele Colegiului Electoral, a terorizat Miercuri complexul Capitoliului, au apărut numeroase întrebări privind modul în care aceşti oameni au reuşit să pătrundă în Congres şi privind modul de acţiune al Poliţiei, relatează dpa, potrivit agerpres.  

Forţa federală de Poliţie a afirmat, săptămîna trecută, că are un plan cuprinzător pentru a asigura siguranţa Congresului în timp ce aleşii americani ratifică victoria obţinută în Colegiul Electoral de Joe Biden. Ceea ce s-a văzut însă a fost un eşec, potrivit deputatului Tim Ryan, preşedinte Comisiei de alocări pentru ramura legislativă din Camera Reprezentanţilor, care supervizează bugetul alocat Poliţiei Capitoliului.

„Au existat în mod clar eşecuri enorme, strategice şi de planificare ale Poliţiei Capitoliului, ale ofiţerilor Legislativului şi ale oricui altcuiva a făcut parte din coordonarea acestui efort aici”, a spus Ryan, un democrat din Ohio. „Aceasta este clădirea Capitoliului american, cu Congresul SUA în sesiune, ocupîndu-se de procesul electoral prezidenţial”, a mai spus el.

Mulţimea a spart geamuri, a pătruns atît în Senat, cît şi în Camera Reprezentanţilor, dar în şi birourile congresmenilor, printre care şi cel al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Autorii violenţelor au provocat întîrzierea cu cîteva ore a deliberărilor Congresului, iar complexul a fost închis.

O femeie împuşcată la Capitoliu a fost mai tîrziu declarată moartă la spital, a declarat Dustin Sternbeck, director de comunicaţii al Departamentului Poliţiei Metropolitane (MPD). El a spus că mai multe detalii, precum circumstanţele în care s-a produs incidentul, vor fi disponibile pe viitor.

Într-o conferinţă de presă din cursul după-amiezii, şeful MPD, Robert J. Contee al III-lea, a spus că în urma a 13 arestări au fost găsite cinci arme. Nici unul dintre cei arestaţi nu era locuitor al Washingtonului, a precizat Contee.

Nu se ştie cum de forţa de Poliţie a Capitoliului, cu 1.879 de poliţişti angajaţi şi un buget de 515,5 milioane de dolari, a fost incapabilă să protejeze Congresul, scrie dpa.

Preşedinta Comisiei administrative a Camerei Reprezentanţilor, Zoe Lofgren, care are rol în supervizarea Poliţiei Capitoliului, spune că se va efectua o investigaţie asupra breşei de securitate produse.

„Breşa care s-a produs astăzi la Capitoliu ridică grave preocupări de securitate. Intenţionez să cer Comisiei administrative a Camerei să lucreze cu conducerile celor două tabere din Cameră şi Senat pentru a răspunde acestor preocupări şi să evalueze răspunsul (forţelor de ordine) în zilele următoare”, a scris democrata din California într-un comunicat.

Şefa Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentaţilor, Maxine Waters, a cerut şi ea o evaluare.

Ryan a spus că a existat suficient timp pentru pregătirea reacţiei şi a menţionat că a avut mai multe discuţii cu ofiţerii de Poliţie angajaţi ai Capitoliului, inclusiv Marţi.

„Nimeni nu are ce căuta în Capitol Plaza. Nimeni nu ajunge niciodată pe treptele Capitoliului. Este un act ilegal”, a subliniat el, adăugînd că cei care au pătruns în clădire ar fi trebuit imediat arestaţi.

Întrebat dacă şeful Poliţiei Capitoliului Steven Sund ar trebui să demisioneze, Ryan a sugerat că ar fi necesare schimbări la vîrf. „Cred că este destul de clar că va exista un număr de oameni care vor rămîne fără slujbe foarte, foarte curînd pentru că asta e o ruşine atît pentru mulţime, Preşedinte, insurecţie şi tentativa de puci, cît şi pentru lipsa de planificare profesională pentru a gestiona ceea ce ştiam că se va întîmpla”, a mai spus Ryan.

Eva Malecki, o purtătoare de cuvînt a Poliţiei Capitoliului, nu a răspuns unei solicitări a dpa de a comenta aceste probleme ridicate de politicienii americani.

Au existat înregistrări video pe Twitter care arată un ofiţer al Poliţiei Capitoliului făcînd o fotografie cu un participant la asalt în interiorul clădirii şi, respectiv, ofiţeri ai acestei forţe care înlătură gardurile pentru ca protestatarii să poată trece, potrivit lui Ryan, care spune că aceste aspecte vor fi analizate.

„A fost un eşec strategic cu siguranţă şi puteţi să fiţi siguri că vom afla de ce s-a întîmplat asta”, a mai spus Ryan.