INCA O VINEREA NEAGRA PENTRU MOLDOVENII „BOTEZATI BASARABENI”!

Autor: Mihai CONŢIU

Ce, dragă cititorule, te aşteptai ca acum, spre sfîrşit de săptămînă, să-ţi ofer cine ştie ce dezvăluire sau vreun comentariu trăsnet? De ce aş face-o? Păi nu toate ştirile tragice zac deja în tine? Nu tu, ca şi mine, zilnic, te confrunţi cu primarul care se uită la tine ca la un sclav, cu judecătorul care-ţi spune că el îţi este mamă şi tată abuzivi, cu poliţistul care-ţi pune cătuşele numai pentru că ai avut „curajul” să-l denunţi pe cel care ţi-a furat casa, cu mafiotul care-ţi dictează preţuri umflate la tot ceea ce consumi zilnic doar ca să acoperi furtul miliardului şi să fii convins că doar amărîtul de Vlad Filat l-a furat, nu şi alţii?

Astăzi, dragă cititorule, este iarăşi o nesfîrşită Vinere Neagră din viaţa ta, aşa cum tot este de vreo 25 de ani! Pe cine să înjuri sau să blestemi pentru asta – pe ruşii cu care ai convieţuit, pînă în 1991, pe românii care te-au botezat „român basarabean”, pe Uniunea Europeană care nu prea poate să te integreze nicăieri, pe tine, care-ţi cauţi permanent alt stăpîn, iar asta din laşitate că nu-ţi poţi lua propriul destin în mîini sau pe Dumnezeul în care crezi doar pentru că „aşa se cuvine”?

Astăzi, într-aceeaşi nesfîrşită Vinerea Neagră, dragul meu cititor, revoltat sau resemnat, credem că ar fi mai bine să nu ne gîndim la gorilele pe care le-ai votat din neştiinţă sau cointeresaţi, ci la noi, la ceea ce ne dorim cu adevărat. Pentru asta, eu şi tu, cred că ar fi mai bine dacă ne-am chema lîngă noi, la sfat, copiii, unchii etc., pe cei mai pregătiţi decît noi şi depărtaţi de tîmpitele credinţe politice, ca să ne sfătuim cu ei în privinţa Soarelui care dorim să răsară mîine în ogrăzile noastre.

Nu-i mare lucru! Trebuie doar să fim convinşi, pentru binele copiilor noştri, că este absolut necesar să renunţăm la distrugătoarea trufie moldovenească. Cea personală! De atotştiutori!

Dragă cititorule, nu eşti nici rus, nici român şi nici european, deocamdată, ci doar moldovean! Eşti cetăţean al Republicii Moldova! Şi dacă eşti în stare să-ţi asumi acest statut cetăţenesc, atunci, te asigur, vei avea nu doar bunăstare, ci şi libertatea de a te autoidentifica liber ca fiind rus, român sau european, fără ca cineva să-ţi poată imputa, reproşa asta deoarece o vei face nefiind manipulat, neplătit! Am sau nu dreptate să-ţi fac astfel de provocări?