Inca doi profesori de la Liceul ORIZONT vinduti Turciei de Plahotniuc si SIS anul trecut au fost condamnati

Ultimii doi dintre cei șapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, vînduți efectiv Turciei de către Plahotniuc, Biroul Migrație și Azil și SIS la începutul lunii Septembrie 2018, au fost condamnați la închisoare în Turcia. Este vorba despre directorul general adjunct al liceului şi directorul filialei Ceadîr-Lunga. Solicitat de IPN, Hasan Barış, directorul Filialei Durlești a Liceului „Orizont”, a declarat pentru IPN că directorul general adjunct, Sedat Hasan Karacaoğlu, a fost condamnat acum două săptămîni la opt ani și trei luni de închisoare. Recent, şi fostul director al filialei din Ceadîr-Lunga, Feridun Tufecchi, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili de către regimul Plahotniuc cu sprijinul operativ și criminal al SIS și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în Septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate motiva atunci că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest.

La data de 11 Iunie a.c., CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci. La începutul lunii August, procurorii au pornit o cauză penală în cazul celor șapte cetățeni turci pentru „exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, comise de angajați ai Biroului Migrație și Azil al MAI și ai Serviciului de Informații și Securitate”. După aproximativ o lună, unul din foștii directori adjuncți ai SIS, Alexandru Baltaga, a fost reținut şi pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave în dosarul expulzării. Şi directorul Biroului Migrație și Azil a fost pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, fiind suspendat din funcție.

Primii doi dintre cei șapte profesori expulzați din Moldova, Sarkis Airi și Hüseyin Bayraktar, au fost condamnați la închisoare în luna Martie a acestui an. Unul dintre ei a fost condamnat la șase ani de detenție, iar celălalt la nouă ani. Ulterior, în Turcia au urmat şi alte condamnări. Directorul Departamentului relații cu publicul al Liceului, Yasin Özdil, a fost condamnat, la 12 ani de închisoare. Riza Dogan, directorul filialei din Durlești a liceului Orizont, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. Directorul financiar al rețelei de licee „Orizont”, Müjdat Çelebi, a fost condamnat la nouă ani de închisoare.