In urma exploziei cazurilor de COVID in Europa, OMS are o explicatie si propune: „Puneti cazurile de contact in carantina”

Organizația Mondială a Sănătății face legătura între creșterea uriașă a numărului de cazuri de coronavirus în Europa și eșecul în ceea ce privește plasarea în carantină a persoanelor expuse virusului, relatează The Guardian.

Directorul OMS pentru urgențe, Michael Ryan, spune că, dacă i s-ar putea îndeplini o dorință, ar fi să se asigure că „fiecare contact al unui caz confirmat este în carantină pentru perioada corespunzătoare”.

„Nu cred că acest lucru a fost făcut undeva sistematic. Este în mare parte din motivul pentru care vedem un număr atît de mare de cazuri”, a adăugat el.

Aproximativ jumătate din cele 48 de țări cuprinse în regiunea europeană a agenției au înregistrat creșteri de aproximativ 50% în cazuri în ultima săptămînă, iar internările în spital și ratele de deces au început să crească, în consecință, a explicat el.

„Prea multe țări au trasat o linie de sosire imaginară și, atunci cînd o trec, decelerează unele dintre măsuri. Este o situație dură acum pentru statele din Europa și America de Nord, să revină într-o posibilă carantină, oamenii sunt epuizați, sunt obosiți și nu este o situație ușoară pentru Europa, America de Nord. Dar există speranță, există o șansă să întoarcem situația”, a adăugat el.

Într-o conferință de presă, directorul general al OMS a făcut apel la autoritățile din toate țările să persevereze în lupta contra noului coronavirus.

„Știu că există oboseală, dar virusul a arătat că, atunci cînd lăsăm garda jos, poate țîșni vertiginos și să pună în pericol spitalele și sistemele de sănătate. Așa că este important ca toate Guvernele să se concentreze pe elementele fundamentale care ajută la întreruperea lanțurilor de transmisie și să salveze vieți și mijloace de trai”, a spus Tedros Ghebreyesus.