In timp ce in Moldova puscariile sunt neincapatoare si insuficiente…

Suedia închide penitenciarele din lipsă de infractori, iar Plahotniuc, Ghimpu, Leancă etc. nu vor să se „scape în ele”

Autor: Mihai CONŢIU

Potrivit unor date furnizate de către Departamentul Instituţiilor Penitenciare din Republica Moldova, în puşcăriile moldoveneşti se aflau încarcerate 6.315 persoane, la data de 01,04.2017. Aşadar, vorbim despre 6.315 condamnaţi la închisoare dintr-o populaţie estimată în jurul a trei milioane de cetăţeni. La o primă vedere, numărul pare mic, în contextul în care ignorăm faptul că Justiţia moldovenească aflată în captivitate a lăsat şi continuă să lase în libertate un număr cel puţin dublu de autentici infractori penali.

Ca o comparaţie, la nivelul anului 2016, Ministerul Justiţiei din Franţa confirma că în puşcăriile franceze existau aproape 70 de mii de deţinuţi, iar asta raportat la o populaţie de 66.600.000 de cetăţeni francezi. În România, ţară cu o populaţie de peste 20 de milioane, la data de 30 Ianuarie 2017, erau încarceraţi 27.250 de oameni, în acest număr fiind incluşi şi cei arestaţi preventiv sau condamnaţi în primă instanţă. Faţă de cele arătate mai sus, vă îndemn ca să faceţi singuri comparaţiile şi proporţiile de rigoare, iar asta pentru că, pe mai departe, o să vă ofer alt model de comparaţie.

În Suedia,  autorităţile au fost nevoite să închidă patru penitenciare şi un centru pentru arestări preventive, iar asta pentru că numărul deţinuţilor este în continuă scădere. Această ţară, care are o populaţie de aproximativ 10 milioane de cetăţeni,  are doar 4.800 de deţinuţi, cu 1.515 mai puţini decît în Republica Moldova.

După cum bine se ştie, Suedia este renumită pentru penitenciarele sale luxoase. Sunt atît de bine utilate, deţinuţii au parte de un tratament uman excepţional şi se bucură de o asistenţă reeducativă atît de eficientă încît ar fi o neghiobie din partea unora ca Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Dorin Drăguţanu, Vladimir Plahotniuc şi mulţi alţii să nu-şi negocieze „libertatea în închisorile suedeze”, în schimbul eliberării Republicii Moldova din captivitate şi a demafiotizării Statului!

Vai de capul şi fundul lor cînd vor simţi fierbinţeala din puşcăriile naţionale şi patriotice ale Republicii Moldova!

 

 

Virginia Filip 23.08.2017 - 16:56

Or fi stiind si Plahotniuc si Leanca si Ghimpu de ce nu vor sa renunte la puscarii. Poate stiu ei mai bine ca urmeaza sa fie inchisi si vor sa-si pastreze cate o celula mai incapatoare. Nu de alta, dar merita cativa ani, fiecare pentru hotiile pe care le-au facut.