IN TIMP CE AMERICA DOARME, RUSIA REVINE IN ORIENTUL APROPIAT

Rusia revine în Orientul apropiat. Kremlinul în mod consecvent creează o situație geo-politică în care interesele SUA și ale aliaților americani nu mai contează atît de mult. Comportamentul Moscovei denotă un anumit prestigiu și influență, dar și căutarea unor noi piețe pentru armament și alte mărfuri.

Dincolo de factorii economici, revenirea Kremlinului în Orientul apropiat are și un caracter geostrategic. Ca și în timpul sovietic, Moscova reușește să controleze anumite guverne, să creeze baze militare, să deschidă căi maritime și să-și lărgească exportul. Aceste ambiții ale marelui imperiu înseamnă și schimbări geopolitice în regiune, unde influența americană scade pe zi ce trece.

Occidentul întotdeauna a tratat Rusia ca pe un imperiu care permanent se extinde. În istoria de 800 de ani a Rusiei, au fost doar trei cazuri cînd țara a pierdut teritorii: în secolul XVII, cînd Polonia a ocupat Moscova, după lovitura de stat bolșevică din 1917, și, în sfîrșit, după destrămarea URSS.

După anul 1991 Moscova s-a dezis de mai multe baze militare din Orientul apropiat, deși a păstrat cîțiva clienți, care cumpărau armament. Siria a fost singura țară, din care Rusia nu a dorit să plece. În prezent, însă, pe fundalul retragerii SUA din Orientul apropiat, Rusia a umplut vidul de putere și a demonstrat că-și va atinge scopurile. Acestea țin de anumite aspecte, care au o importanță deosebită pentru securitatea ei națională.

Primul, și poate cel mai important motiv pentru prezența Rusiei în Orientul apropiat este crearea unui cap de pod pentru lupta cu jihadismul. Islamismul radical este împărtășit de circa două mii de ruși, care luptă de partea statului islamic. Revenirea lor în Rusia ar însemna o amenințare: Moscova este al doilea oraș din Europa, după Istanbul, ca populație musulmană.

Al doilea aspect ține de competiția strategică cu SUA. Putin știe foarte bine în ce stare a ieșit Rusia din războiul rece, precum și despre nenumăratele încercări ale Occidentului de a slăbi sau a diviza Rusia. În același timp, revenind în regiune, Moscova va participa la formarea prețurilor la petrol.

Ar mai fi de menționat piața armamentului. Conflictul din Siria a demonstrat capacitățile complexului militar rus – de la rachete cu rază medie – la avioanele de vînătoare SU-35. După cum se spune la Moscova, ”cel care vinde armament, primește nu doar bani, ci capătă aliați de încredere”.

După The National Interest, SUA