In Tanzania exista un Lac al Mortii, un loc blestemat de pe Planeta care transforma orice vietate in statuie de piatra

Sunt încă multe lucruri care ne sunt necunoscute nouă, oamenilor de rînd. Unul din misterele planetei noastre este şi cel al Lacului Natron din Tanzania. Aici, nici o vietate nu poate trăi dacă atinge suprafaţa apei. Lacul este bogat în carbonat de sodiu decahidrat şi, astfel, orice fiinţă care atinge apa lacului se transformă în statuie de piatră. Cu toate astea, o singură specie de peşte trăieşte în apele Lacului Natron, iar oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să dezlege misterul adaptării sale. “Teoretic nici un organism viu nu poate trăi în ape atît de toxice”, spun specialiştii. Ca să vă faceţi o idee despre ce este vorba acolo, temperatura apei atinge 60 de grade, iar pH-ul este între 9 şi 10,5. De asemenea, numele lacului vine de la natron – care este un mix natural între carbonat de sodiu decahidrat (Na2CO3.10H20) şi bicarbonat, împreună cu mici cantităţi de sulfat de sodiu şi sare. Această substanţă a ajuns aici din cauza erupţiilor vulcanice acumulată din apropiere.

Dacă Infernul este real, atunci lacul Natron din Tanzania este imaginea sa. Fenomenul natural a fost fotografiat de Nick Brandt şi acum este într-un album de artă. Nick Brandt nu este un anonim. El a fost regizorul videoclipului “Earth Song”, cîntat de Michael Jackson în 1995 şi a decis să abordeze subiecte noi, în momentul cînd a descoperit aceste păsări păstrate într-o stare naturală aproape perfectă.

“Nimeni nu ştie de ce mor, dar se pare că oglindirea din apă le face să fie confuze şi se lovesc de lac”, a declarat Brandt pentru New Scientist. “Apa are o concentraţie aşa de mare de natron încît ia tuşul de pe filmul meu Kodak în cîteva secunde”, a spus fotograful. El a modificat pozele pentru a le aduce la viaţă, în mediul lor natural, pe apă. Animalele au fost găsite la mal.