IN SIRIA VLADIMIR PUTIN A PREDAT O LECTIE OCCIDENTULUI

„În Siria au loc ultimele lupte. Momentul de cotitură s-a produs datorită intervenţiei Rusiei. SUA, de asemenea, indirect au ajutat regimul”, scrie publicaţia germană Augsburger Allgemeine.

„După cîţiva ani de război civil, cu sute de mii de morţi, regimul Assad iarăşi a prins la puteri. Preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a salvat capul lui Bashar al-Assad”, se constată în ziar.

„Occidentul a ratat? De ce nu se amestecă în mod activ în lupta pentru putere în Siria de partea opoziţiei?”, se întreabă autorul articolului.

O asemenea poziţie reţinută a Occidentului poate fi înţeleasă, dacă se va ţine cont de evenimentele din Libia. După ce a fost distrus Gaddafi, Rusia şi China au acuzat SUA de depăşirea limitelor mandatului ONU, iar în cazul Siriei şi-au folosit dreptul de veto, fiind împotriva tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate.

Multe state occidentale nu ar fi putut să le comunice cetăţenilor săi despre un amestec militar în conflictul sirian fără mandatul ONU şi Occidentul s-a limitat la o slabă şi laşă susţinere a unor grupuri rătăcite de rebeli.

În ceea ce ţine de lupta împotriva grupării teroriste ISIS (statul islamic), atunci SUA a reuşit cel puţin să stabilească controlul asupra teritoriilor. Însă cu aceasta Occidentul a făcut jocul lui Assad, neutralizînd prin ISIS cel mai periculos dușman al acestuia. În pofida faptului că luptele continuă, Putin se pare că a învins: el a putut salva regimul lui Assad, răsturnarea căruia ani de zile a fost cerută de Washington.

Liderul de la Kremlin a dat o lecţie Occidentului – chiar dacă Siria mai rămîne încă o ţară destrămată şi puţin probabil să ajungă vreodată cum a fost. Totodată, instaurarea păcii în Siria este convenabilă pentru Occident, deoarece refugiaţii vor putea să se întoarcă acasă şi să-şi reconstruiască ţara.

După Augsburger Allgemeine