IN R.MOLDOVA SINT APLICATE MAI MULTE SCHEME OFF-SHORE, SUSTIN EXPERTII

În R. Moldova nu există domeniu în care să nu se folosesc scheme off-shore. Din cauza acestora, în bugetul de stat nu vin banii de care ar trebui să beneficieze. Comentatorul economic Victor Ciobanu a exprimat această opinie în cadrul unei emisiuni televizate.

„De aceea, acest proiect de lege ar trebui să fie extins foarte mult. Concesionările, privatizările sînt importante, achizițiile publice deja constituie o arie bună de interes, dar eu aș vrea să merg mai departe. Petroliștii noștri lucrează prin scheme off-shore și noi ani de zile vorbim că ANRE nu poate să vadă decît prețul la hotar”, a spus Ciobanu.

Fostul șef la Agenția de Servicii Publice Igor Grigoriev spune că proiectul de lege este unul bun, aduce în concordanță cu legislația europeană normele din R. Moldova. Grigoriev susține că în acest proiect ar adăuga și problema finanțării partidelor, dar și a mass-mediei. „Noi nu trebuie să uităm că partidele politice au fost și sînt finanțate inclusiv din surse off-shore. De asta s-a uitat”, a opinat fostul șef al ASP.

Deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM Vladimir Bolea, susține că Legea privind deoffshorizarea stabilește restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru persoane juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență. „Cînd vorbim despre privatizări în R. Moldova, mai ales în sectorul bancar, noi pînă acum nu știm cine sînt acționarii a multor bănci”, susține parlamentarul.

Săptămîna trecută, Parlamentul a votat în prima lectură modificări în mai multe acte legislative (așa numita lege a deoffshorizării), care vin să protejeze sectorul public de riscuri de securitate din partea grupurilor infracționale locale și internaționale.