IN REPUBLICA MOLDOVA AR PUTEA FI INSTITUITA FUNCTIA DE OMBUDSMAN AL ANTREPRENORILOR

În Republica Moldova ar putea fi instituită funcția de Avocat al poporului pentru protecția drepturilor antreprenorilor sau Ombudsman al antreprenorilor. În acest sens, Preşedinţia a anunţat că va lansa joi, 8 august, consultări cu reprezentanții asociațiilor oamenilor de afaceri.

Solicitarea de a institui o asemenea funcție a fost înaintată în cadrul întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu conducătorii asociațiilor de business din țară.

Potrivit Președinției, Avocatul poporului pentru protecția drepturilor antreprenorilor se propune a fi numit de Parlament pentru un termen de cinci ani. Printre atribuțiile acestuia se numără recepționarea și examinarea cererilor cu privire la încălcarea drepturilor antreprenorilor, soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor între autoritățile publice și antreprenori, perfecționarea legislației în domeniu.

Funcția va putea fi ocupată doar de cetățenii Republicii Moldova, care au o vechime de cel puțin 10 ani și o activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului, cu studii juridice superioare și o reputație ireproșabilă.

În prezent în Republica Moldova funcţionează un oficiu al avocatului poporului.