In Republica Dominicana exista copii care se nasc fete si la pubertate devin baieti

Pubertatea se simte ciudat pentru orice. Pentru alții se simte mai ciudat decît ți-ai putea imagina. De exemplu, băieții dintr-un sat din Republica Dominicană nu au habar că sunt băieți pînă pe la 12 ani. Condiția este destul de rară și este cauzată de o deficiență a unei enzime. Salinas este un sat din Republica Dominicană, unde copiii par să-și schimbe sexul cînd ating adolescența. Cazul remarcabil afectează puțin peste 1% dintre băieți. Regiunea a primit numele de Guevedoce, care înseamnă „penis la 12”. S-ar părea că acești adolescenți sunt „mai întîi femei, iar mai apoi bărbați”. Asta pentru că sunt complet feminini la naștere și sunt crescuți ca fetițe.

„Cînd se nasc, arată ca fetele. Nu au testicule și dau impresia de vagin”, spune un reporter The Telegraph. „Abia atunci cînd se apropie de pubertate, penisul și testiculele cresc”. Cînd pubertatea se instalează, adolescenții sunt crescuți ca bărbați, deși unele semne semnificative sunt departe de moștenirea lor biologică. „În afară de faptul că organele sunt ușor subdimensionate, totul funcționează. Adolescenții devin bărbați și se comportă ca atare, chiar dacă barba abia li se vede, iar prostata le este mai mică”, adaugă reporterul. Cum la prima vedere acești băieți dau impresia că sunt fete, și numele pe care le primesc sunt feminine. Odată ce se instalează masculinitatea, unii își schimbă numele, însă alții trăiesc toată viața cu numele primit la naștere.

Condiția nu este întîlnită doar în regiune din Republica Dominicană. Ea se găsește și în Turcia sau Noua Guinee. În articolul The Telegraph, reporterul povestește cum a întîlnit un astfel de băiat. Numele lui este Johny, dar s-a născut ca Felicita. Transformările prin care a trecut l-au marcat, după cum spune, dar schimbarea i-a făcut bine. Asta pentru că nu-i plăcea să poarte fuste sau să se joace cu fetele. Dorința lui era să se joace cu roboți și să alerge cu băieții. În ciuda faptului că a fost tachinat la școală, schimbarea a fost una pozitivă pentru el. 

Descoperirea copiilor Guevedoce a fost făcută în urmă cu decenii de Julianne Imperato, endocrinolog de la Universitatea Cornell din SUA, care a călătorit în Republica Dominicană în anii ’70. Imperato și colegii ei au constatat că o deficiență a enzimei 5-α-reductază a fost responsabilă pentru condiția rară a acestor adolescenți. Fără această enzimă, organismul nu creează hormonul sexual de sex masculin dihidrotestosteron (DHT) și împiedică dezvoltarea organelor sexuale masculine. Asta pînă cînd începe pubertate, cînd cresc  nivelurile de testosteron.