IN R. MOLDOVA A FOST INSTITUIT COD PORTOCALIU DE RUJEOLA

În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Codul portocaliu de rujeolă presupune o monitorizare mai eficientă a extinderii acestui virus și măsuri stricte de combatere a rujeolei.

"Acest virus se răspîndește foarte rapid. În cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au fost discutate motivele care au stat la baza răspîndirii acestor focare. Am constatat că există un nivel foarte scăzut al vaccinării, în special în unele raioane ale țării", a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Ministrul a mai precizat că în toate localitățile țării se va face o listă a persoanelor care nu au fost vaccinate împotriva rujeolei și vor fi luate măsuri ca acestea să primească vaccinul.

"Instituțiile medicale din țară au suficiente vaccine pentru ca toți copiii, dar și maturii care nu au fost vaccinați pînă acum, să poată primi vaccinul. Ne dorim să avem o comunicare eficientă cu oamenii ca să înțeleagă cît de gravă este această problemă", a precizat Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

Amintim că la 90 de copii din țara noastră diagnosticul a fost confirmat de laborator, iar alţi 83 de minori sînt cu simptome de rujeolă.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rîndul copiilor, care s-au aflat la odihnă în perioada 21 iulie —28 iulie în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, Ungheni.

Sursa probabilă de infecție este un copil cu vîrsta de 13 ani. Copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturîndu-se la colectivul din tabăra de odihnă.

Rujeola se manifestă printr-o răspîndire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită sau conjunctivită, urmările acestei maladii sînt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces.

Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic. Situația epidemiologică prin rujeola continuă să rămînă nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.

Sursa: sputnik.md