In Portugalia, a fost legalizata euthanasia

Parlamentul Portugaliei a votat, Vineri, pentru legalizarea euthanasiei pentru cetățenii portughezi și pentru rezidenții legali cu vîrste de peste 18 ani. Astfel, Portugalia urmează să devină cea de-a șaptea țară din lume care le va permite pacienţilor în fază terminală a bolii să obţină asistenţă din partea unui medic pentru a-şi pune capăt vieţii, transmite Reuters, citat de Agerpres. După ce legea va fi promulgată, persoanele de peste 18 ani vor putea solicita asistență pentru a-și pune capăt zilelor în cazul în care se află în faza terminală a unei boli și suferă de o durere „persistentă” și „insuportabilă”.

Excepție fac persoanele care nu au discernămîntul necesar pentru a lua o astfel de decizie. Totodată, procesul va fi deschis doar pentru cetăţenii portughezi şi rezidenţii legali, pentru a preveni ca oamenii să călătorească în Portugalia doar pentru a fi euthanasiați.

Legea legalizării euthanasiei se află acum în mîinile Președintelui Marcelo Rebelo de Sousa, pentru promulgare. Acesta a declarat anterior că va respecta votul Parlamentului.

Au fost și politicieni care au criticat momentul votului, afirmînd că din cauza pandemiei de coronavirus care afectează ţara „există o mare nelinişte, o mare teamă în rîndul oamenilor care are legătură cu chestiuni de viaţă şi de moarte”.

De asemenea, două cămine de bătrîni din Portugalia, care au fost dur lovite de pandemie, au susținut, într-o scrisoare adresată Parlamentului, că „aprobarea euthanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toţi aceşti oameni”.

În ultimii ani, Portugalia a luat diverse măsuri care susţin drepturile omului, printre care legalizarea avorturilor în 2007 şi autorizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în 2010.