IN POFIDA UNOR ASTEPTARI, RUSIA SE DEZVOLTA ECONOMIC

O bună parte din presa occidentală prezice pentru Rusia un faliment economic. Însă Rusia este departe de o criză economică, aşa cum și-ar dori-o unii. Poate că Rusia întîmpină anumite dificultăți, însă și succesele sînt evidente.

Ritmurile creșterii economiei ruse din anul 1998 nu sînt cele mai înalte din Europa. Însă, per ansamblu, în perioada din 1998 și pînă în 2017 economia rusă se dezvoltă mai rapid ca în majoritatea țărilor europene.

Această opinie este împărtășită și de FMI și de Banca Mondială. Chiar dacă în 2013 economia Rusiei s-a confruntat cu anumite probleme, în ultimii 20 de ani – de cînd la putere se află Vladimir Putin – situația economică a Rusiei este cu mult mai bună, decît afirmă presa occidentală. Potrivit ei, economia Rusiei este pe marginea prăpastiei, în țară va izbucni o rebeliune, și e suficient de a-l lichida pe Putin și totul va merge bine. Este o prostie și o miopie să crezi așa.

Acest lucru este confirmat și de sondajele sociologice. În 1999, cînd Putin a venit la putere, doar 10 % dintre ruși considerau că Rusia se mișcă într-o direcție bună. Astăzi, chiar dacă există un oarecare autoritarism, chiar dacă a fost adoptată reforma controversată a pensiilor, cel puțin 47% dintre ruşi susțin necondiționat guvernarea rusă. Este cu 13 % mai puțin ca în aprilie 2018, dar oricum e mult. În majoritatea statelor din Europa situația e cu mult mai proastă. Iar afirmațiile, precum că Rusia bate pasul pe loc nu sînt decît instrumente de propagandă. Pentru că în pofida sancțiunilor, economia Rusiei se clasează pe locul șapte din lume la capitolul capacitate de cumpărare.

Dacă e să aruncăm o privire în viitor, adversarii Rusiei se vor întrista. În anul 2015, agenția PriceWaterhouseCoopers a făcut anumite prognoze, bazate pe datele FMI. Astfel, în anul 2050, Rusia, fiind cea mai mare țară europeană, cu cea mai mare populație, se va plasa pe primul loc al dezvoltării economice de pe continent. Către această dată, vor deveni mari puteri economice China, India, Indonezia și Brazilia. Singura țară europeană care mai păstrează șanse de a se regăsi printre primii zece este Germania.

Iată doar cîteva exemple de modernizare a Rusiei. În primul rînd, durata medie de viață a crescut, comparativ cu 1990, cu opt ani. Și continuă să crească. Rusia a evitat catastrofa demografică, pe care mulți o prognozau. În al doilea rînd, Rusia a devenit cel mai mare exportator de stații electrice atomice, ceea ce nu-i de neglijat în contextul căutării în permanenţă de resurse energetice. Și în al treilea rînd, Rusia s-a transformat într-un gigant agricol. La momentul actual Rusia este cel mai mare exportator de cereale din lume. În anul 2017 exportul de cereale a depășit chiar și exportul de armament!

După Berlingske, Danemarca