IN NUMELE ONOAREI!

Cînd scriitorii se duelează

În secolul al XIX-lea, duelul părea prima variantă abordată în cazul unei neînţelegeri. Oamenii păreau mai sensibili, iar de multe ori calea diplomaţiei nu părea o soluţie. În Rusia, numele celor implicaţi adesea în dueluri erau ale oamenilor de vază, în special ale scriitorilor.

1837. Aleksandr Puşkin vs George D'Anthès. Se pare că cel mai mare poet rus era un om temperamental. Pînă la vîrsta de 37 de ani, el fusese deja implicat în cel puţin 15 dueluri. Aceste incidente porneau din cauza unor poeme umoristice de ale sale, certuri la baluri sau la masa de joc, dar duelul cu francezul d’Anthes a fost cauzat de tînara sa soţie, considerată una dintre cele mai frumoase femei din St. Petersburg. Se pare că francezul a vrut chiar să o răpească pe femeie. Duelul a avut loc în nordul capitalei de atunci, Petersburg, cei doi trăgînd de la o distanţă de 20 de metri unul faţă de celălalt. Francezul a tras primul, iar glonţul se pare că l-a lovit pe scriitorul rus în stomac. În timp ce a căzut în zăpadă, Puşkin a tras şi el, însă doar l-a zgîriat puţin pe George. Pentru rus, rana a fost fatală, el murind două zile mai tîrziu.

1841. Mihail Lermontov vs Nikolai Martinov. Mihail Lermontov, un alt poet faimos al Rusiei din secolul al XIX-lea, şi Nikolai Martinov au fost colegi de trupă în luptele din Cecenia şi Daghestan. În Vara anului 1841, cei doi se aflau în oraşul Piatigorsk, din Nordul Caucazului, cînd au cunoscut-o pe fiica generalului Verzilin, Emilia, amîndoi îndrăgostindu-se de ea. Se pare că într-o zi, într-o conversaţie dintre Mihail şi fată, el ar fi glumit pe seama ofiţerului Martinov. A urmat o ceartă, şi o zi mai tîrziu cei doi se duelau. După prima numărătoare, niciunul nu a tras. Cel care supraveghea disputa i-a avertizat că dacă nu au de gînd să tragă, duelul se anulează. Poetul a spus că nu are de gînd să-l împuşte. Cu onoarea afectată, ofiţerul a declarat mai tîrziu „M-am supărat şi am tras.” Cîteva minute mai tîrziu, poetul rus a murit.

1824. Kondraty Rileiev vs. Constantin Shakhovskoi. Rileiev, poet şi participant la revolta din Decembrie 1825, a vrut să apare onoarea surorii sale vitrege, Anna, pe care prinţul Constantin Shakhoskoi o urmărea, îndrăgostit fiind de ea. Poetul l-a provocat la duel, dîndu-şi seama că intenţiile prinţului nu erau deloc onorabile. Acesta din urmă nu acceptat decît în momentul în care a fost provocat în public. Pe cei doi îi despărţea o distanţă de trei metri, nimerind ambii în arma celuilalt. Glonţul prinţului a deviat şi l-a lovit pe Rileiev în picior.

1909. Nikolai Gumiliov vs Maksimilian Voloşin. Cei doi scriitori ruşi ai Perioadei de Argint s-au duelat din cauzat unei... scriitoare. Lilia Dmitrieva l-a respins pe Gumiliov, iar acesta i-a adresat cuvinte jignitoare. Voloşin a ieşit la înaintare să o apare, şi aşa a apărut un nou duel. Cei doi poeţi au folosit pistoale vechi, încă de pe vremea lui Puşkin. Duelul a eşuat, Voloşin pierzîndu-şi o gheată, iar Gumiliov ratînd ţinta. Cei doi aveau să se împace 12 ani mai tîrziu. 

Sursa: Historia.ro