IN MOLDOVA VOR FI CREATE SCOLI DE INSTRUIRE A PACIENTILOR

Republica Moldova are un nou Program național de promovare a sănătății. Documentul a fost votat de Guvern și prevede modificarea atitudinii și îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul promovării sănătății la adulți și tineri. Unul dintre obiectivele propuse este ca pînă în 2020 să fie inițiată și extinsă Rețeaua Europeană de „Școli care promovează sănătatea” în cel puțin 50% din instituțiile preuniversitare.

Noul Program național mai prevede crearea şcolilor de instruire a pacienților chiar în instituțiile medicale. Printre beneficiari se vor număra femeile gravide, familiile tinere, pensionarii și bolnavii de diabet sau hipertensiune arterială. Aceștia vor fi informați în legătură cu prevenirea și controlul bolilor de care suferă.

Totodată, documentul presupune și desfășurarea campaniilor de comunicare și de schimbare a comportamentului, mai ales a grupurilor vulnerabile şi a tinerilor. Astfel, pînă în 2020 trebuie să crească nivelul de conştientizare a populației în legătură cu beneficiile unui mod de viață sănătos cu 30% pentru populaţia adultă și cu 50% pentru tineri.

O altă prevedere a actului legislativ este creșterea capacităților specialiștilor din diferite domenii în promovarea sănătății. În acest sens, programele de instruire şi educaţie continuă a acestora vor fi actualizate și vor avea un acces mai mare la informații privind reducerea factorilor de risc și profilaxia bolilor.

Programul național de promovare a sănătății pentru 2016-2020 este al 3-lea document de acest fel, primul fiind realizat în 1999. Bugetul estimat pentru implementarea prezentului Program este de 138,35 milioane lei și reiese din volumele bugetului public național şi granturile oferite de donatorii externi.

Menționăm că aproximativ 70% dintre decesele premature ale adulţilor sînt cauzate de un mod de viața nesănătos începînd cu perioada adolescenţei.

Mai mult de 10% din populația adultă (18-69 ani) nu practică activitatea fizică zilnic, 75% din populația țării, de vîrsta cuprinsă între 16-55 de ani, sînt consumatori de alcool și 48% dintre bărbați și 8% dintre femei fumează.

Sursa: agora.md