„IN MOLDOVA IPOCRIZIA A AJUNS LA COTE MAXIME”

Experţi, politologi români despre situaţia actuală din RM

„În Moldova ipocrizia a ajuns la cote maxime”, astfel s-a pronunţat preşedintele Expert Forum de la Bucureşti, Sorin Ioniţă, în cadrul emisiunii „Orizont European” de la postul public de televiziune din România. Acesta a menţionat că actuala alianţă este un mariaj făcut din interes şi pe motive neonorabile, cu scopul de a controla justiţia şi fluxurile bancare. Ioniţă a declarat că, fără o deschidere şi globalizare economică rapidă, Moldova nu are viitor. 

„În general dacă n-ar fi Moldova, am zice că ce-i în România e teatru de operetă politică la maxim, dar uite că nu este. Deci, cred că ipocrizia a atins limitele maxime în Republica Moldova. Acolo se fac jocuri nu duble, dar triple, cvadruple. Ţara este într-adevăr într-o situaţie dificilă. Adică nu ştie toată lumea că o dată depusă această moţiune (moţiunea de cenzură depusă în Parlamentul RM, cu semnăturile deputaţilor socialişti şi comunişti pentru demiterea Guvernului Streleţ; n. n.) depinde de ce vrea să facă PD-ul, cum a depins totdeauna în ultimii ani, sau mai precis domnul Plahotniuc. Deci, ce decide el să facă, aia se întîmplă în momentul de faţă. Cade sau rămîne Guvernul. Mai continuă cu alianţa, că scrie pe ea pro-Europa sau deja e pe cale de a se demonetiza, de a se compromite, ceea ce este un lucru foarte periculos”, a declarat preşedintele Expert Forum Bucureşti, Sorin Ioniţă.

Mai apoi, politologul român s-a pronunţat şi în privinţa justiţiei din Republica Moldova. „Teritoriul justiţiei este al PD-ului. Asta se ştia în Republica Moldova, iar mişcarea primului ministru înseamnă că vroia să ia un pion sau o piesă mai importantă. Procurorul general nu e el în sine foarte important, pentru că este o marionetă, se ştie chestia asta. Şi atunci altera echilibrul de forţe, negociat foarte mult, cînd au făcut ei coaliţia, că justiţia este a PD-ului şi, iată, se bat cu consecinţele unui mariaj făcut din interes şi pe motive neonorabile.”
Expertul în politici publice de la Bucureşti a criticat şi clasa politică moldovenească, care îşi păstrează averile în Europa, dar, în acelaşi timp, nu permite oamenilor de afaceri străini să investească în Moldova.

Preşedintele Expert Forum de la Bucureşti a identificat şi cîteva soluţii pentru depăşirea crizei economice în care s-a pomenit Moldova. Demn de reţinut este faptul că Sorin Ioniţă a fost, anterior, consultant al Consiliului Europei, al Băncii Mondiale şi UNDP pentru Europa de Est şi Balcani. Actualment, Ioniţă este preşedinte al Expert Forum, organizaţie specializată în politici publice şi reforma administraţiei. 

Armand Goşu, analist politic român

In Moldova 2 copy.jpg

„Sîntem în faţa unui blocaj, blocaj total în implementarea reformelor”, aceasta este părerea analistului politic Armand Goşu, în legătură cu situaţia din Republica Moldova, opinie exprimată în cadrul unui interviu acordat pentru „Europa Liberă”.
Acesta este convins că partidele de la guvernare s-au compromis şi suferă de o criză de credibilitate, creînd astfel o prăpastie enormă între aşteptările societăţii şi prestaţia politicienilor din arcul guvernamental.

Goşu a vorbit despre ascensiunea Moldovei pe arena europeană şi sistemul liberalizat de vize, de care beneficiază moldovenii. „Totuşi, în ciuda acestor elemente mai mult decît pozitive, este evident pentru oricine că în Republica Moldova, în ultimii ani, s-a constituit un regim oligarhic care tinde să compromită chiar ideea de integrare europeană”.

Cu toate acestea, problema cea mai mare, în viziunea sa, este încetinirea progresului în Moldova. „Avem lucruri foarte clare în Acordul de Asociere care, din păcate, în ultimul an, se vede că a devenit un simplu petic de hîrtie. Mai ales faptul că reforma justiţiei e suspendată e durerea cea mai mare. Şi nu e vorba doar de supărarea Bruxelles-lui pe elita politică de la Chişinău, care a îngheţat lupta împotriva corupţiei, ci e vorba de electorat, de populaţia Republicii Moldova care vede că, prin aceste blocaje, mai ales de pe segmentul anticorupţie, speranţa la o viaţă mai bună, speranţa de a avansa în apropierea de Uniunea Europeană se îndepărtează tot mai mult”.

Mai apoi, Goşu a menţionat, că din cauză că partidele aflate acum la guvernare s-au compromis, ideală ar fi apariţia unor partide noi, necompromise, cu lideri proaspeţi în idei, care să se bucure de încrederea electoratului. „A fost o perioadă foarte dură în ultimii 5-6 ani, prea mult sub iluminarea reflectoarelor unii politicieni au început să dezamăgească şi, treptat, electoratul se vede că s-a îndepărtat de ei. Nu e de mirare faptul că au scăzut atît de mult în sondajele de opinie publică”.

Pe de altă parte, Goşu constată şi modalitatea prin care este reflectat mitingul Platformei „DA” de către unele televiziuni influenţate politic. „Unele televiziuni reflectă cele două mitinguri maraton din centrul Chişinăului: cu simpatie, cu umor aproape, descriu acţiunile din tabăra socialiştilor, de la corturile socialiştilor, cu Dodon, Usatîi, Ghimpu care îi vizitează, pe cînd aceleaşi televiziuni privesc cu foarte multă ostilitate tabăra Platformei Civice DA, de unde s-ar putea naşte o alternativă proeuropeană profund democrată, la actualele partide politice care şi-au îndeplinit misiunea istorică după 4-5 ani de zile, dar s-au corodat, sînt compromise”.

 „Mie mi-e teamă că sub presiunea străzii vor fi scoşi în faţă, cum am şi văzut că a făcut CNA, nişte profitori de mai mică amploare a acestui „furt al secolului”, oameni care s-au ales cu cîteva zeci de mii de euro, iar adevăraţii profitori ai acestui cu adevărat jaf din sistemul bancar din Republica Moldova vor rămîne pentru multă vreme pitiţi undeva departe de ochii publicului”, a adăugat Goşu.
În aceste circumstanţe, este foarte importantă influenţa Occidentului pentru a salva Moldova şi pentru a rupe cercul guvernării corupte. „Occidentul pune presiune pe Republica Moldova, Occidentul a tăiat finanţările Republicii Moldova. Republica Moldova fără finanţări din Occident, fără un Acord cu Fondul Monetar Internaţional nu va primi bani nici de la Comisia Europeană. Din premiantă, Moldova s-a transformat în povestea de groază a Parteneriatului Estic. Vine o Iarnă grea, bani sînt puţini, nu ajung nici pentru salarii, nu ajung nici pentru pensii, nu ajung nici pentru gaz”, a concluzionat Armand Goşu.