IN MEMORIAM. SERGIU CHIRCA, REPUTAT ECONOMIST DIN R. MOLDOVA

La 10 Octombrie, Sergiu Chircă, apreciat specialist în domeniul teoriei economice, managementului şi publicisticii politico-economice ar fi împlinit 85 de ani. Nu a ajuns la această venerabilă vîrstă doar cu cîteva luni, decedînd pe 28 August curent.

În Vara anului 1953, a luat fiinţă Facultatea de Economie, în cadrul Universităţii de Stat din Moldova (USM). Pentru cele 50 de locuri vacante au depus cereri 220 de persoane. Au fost înmatriculaţi doar 52 de studenţi, printre care şi Sergiu Chircă, viitorul doctor habilitat în economie, profesorul universitar, Om Emerit în Ştiinţă, membru de onoare al Academiei Române.

Din prima promoţie de economişti ai USM (1958), au fost recomandaţi la doctorantură cinci persoane care aveau diplome cu menţiune, unul dintre aceştia fiind şi Sergiu Chircă.

Peste cinci ani, el a susţinut cu succes teza de candidat (în prezent – doctor) în ştiinţe, activînd în cadrul Institutului de Economie al Academiei de Ştiinţe din Moldova (AŞM).

La mijlocul anilor ’60, pe cînd era secretar ştiinţific al Institutului de Economie al AŞM, la o plenară a Comitetului Central al Partidului Comunist din RSSM, a fost dur criticat, deoarece a abordat problema stopării deportării organizate a populaţiei băştinaşe în cinci regiuni ale Kazahstanului şi Federaţiei Ruse. Timp de doi ani a fost urmărit de organele de securitate.

Nu m-am pierdut”, îşi amintea mai tîrziu Sergiu Chircă. ”Am continuat să mă pregătesc, am studiat această problemă profund şi am propus nişte idei pentru a depăşi criza: de a dezvolta în Moldova forţele de producţie. Le-am prezentat chiar la Gosplan-ul de la Moscova. Pentru ei, asta a fost ceva nou, neobiştuit. Consider că ştiinţa este o cale grea, spinoasă, dar dacă te ocupi de ea serios, aceasta este şi o forţă. Nu trebuie să fii fricos. Să fii încrezător în ideile pe care le elaborezi şi le susţii. Iar eu eram încrezător, fiindcă din punct de vedere al ştiinţei, al calculelor economice aveam dreptate şi, mai devreme sau mai tîrziu, de ştiinţă se ţine cont. Nu întîmplător, după 10 ani de la acel incident, cei care m-au criticat, m-au trimis oficial la Moscova în fruntea unei echipe de specialişti, ingineri, proiectanţi în domeniul industriei de maşini, ca să rezolvăm nişte probleme de infrastructură în industria constructoare de maşini, care urma să fie dezvoltată în Moldova”.

Prosperitatea economiei naţionale nu poate fi concepută fără dezvoltarea ştiinţelor economice şi aplicarea lor în practică. În acest scop, în 1970, Sergiu Chircă îşi dă străduinţa pentru crearea Catedrei Economia Muncii (unica în acele timpuri în Moldova), în cadrul Universităţii Tehnice din Chişinău, pe care a condus-o timp de un sfert de veac.

În cei 25 de ani de activitate, în calitate de şef al Catedrei, Sergiu Chircă a contribuit la înviorarea activităţii subalternilor în domeniul investigaţiilor ştiinţifice, precum şi la pregătirea multor savanţi economişti şi a specialiştilor în diferite domenii ale economiei naţionale.

Sergiu Chircă şi colaboratorii Catedrei au publicat îndrumări metodice, zeci de studii ştiinţifice, cu implementarea în practică a rezultatelor la întreprinderile „Iscoj i RTI” (actualmente „Pielar”), „Uzina de tractoare” din Chişinău, „Electroaparatura” din Tiraspol, Uzina de televizoare „Alfa”. Aceste implementări au produs efecte economice semnificative. Catedrei i s-au eliberat 14 brevete de invenţii. Numărul total al publicaţiilor în anii ’70 a fost de peste 100 de titluri de studii ştiinţifice, lucrări metodice, teze, monografii.

Din iniţiativa profesorului Sergiu Chircă, au fost înfiinţate filiale şi laboratoare ale Catedrei nemijlocit la asociaţiile de producere din Chişinău („Iscoj i RTI”, AP „Volna”, Uzina „Alfa”), fiind dirijate şi finanţate de asociaţiile-gazdă. Studenţii, care se specializau la Catedră, îşi efectuau stagiul de producţie la aceste întreprinderi. Tot acolo, profesorii Catedrei predau unele teme ale cursurilor speciale: în cazuri concrete, apărute pe parcursul procesului de producţie, cînd stagiarii participau nemijlocit la rezolvarea situaţiilor. Profesorii şi studenţii cercetau problemele normării muncii, locului de muncă, muncii manuale şi a celei mecanizate (efectuînd fotografierea proceselor de muncă, alcătuind grafice de producție etc.). În acest mod, viitorii specialişti își însuşeau disciplinele, reuşeau la examene, efectuau teze anuale şi de licenţă originale, unele fiind chiar implementate în producţie, iar susţinerea tezelor de diplomă avea loc chiar în aceste unităţi economice. Astfel de forme de instruire şi cercetare contribuiau la organizarea ştiinţifică a muncii, la ridicarea productivităţii şi la reducerea preţului de cost, avînd un efect economic esenţial.

Sergiu Chircă, care între timp a susţinut şi teza de doctor habilitat (1980), a contribuit la argumentarea şi formarea unei direcţii ştiinţifice noi în ştiinţa economică – „Economia regională” (monografii publicate în 1973 şi 1979). Astfel, în 1985, el a devenit laureat al Premiului de Stat al RSS Moldoveneşti în domeniul ştiinţei economice pentru „contribuţii deosebite la dezvoltarea ştiinţei despre economia regională”.

Începînd cu anul 1988, profesorii Catedrei sînt antrenaţi plenar în alcătuirea programelor noi de studii, traducerea în limba română a literaturii didactice, asigurarea procesului de instruire în condiţiile de tranziţie la economia de piaţă, elaborarea cursurilor noi şi eliminarea celor neadecvate timpului, modernizarea programelor, a literaturii didactice, conform modelelor instituţiilor respective europene. Sergiu Chircă a elaborat şi publicat un curs nou destinat mecanismelor economice şi sistemelor economice comparate.

Pe parcursul activităţii didactice, profesorul Sergiu Chircă a predat cursurile: Economia muncii, Problemele reproducerii populaţiei şi a forţei de muncă, Mecanismul de funcţionare a economiei, Sisteme economice în tranziţie, Sisteme economice comparate.

În 1991, Sergiu Chircă a fost ales deputat în Parlamentul R. Moldova în prima legislatură, fiind membru în primul Consiliu Economic Suprem din R. Moldova şi al Comisiei de experţi din cadrul Ministerului Economiei. Astfel, el a participat la toate evenimentele politice şi istorice care au stat la baza constituirii statului Republica Moldova, inclusiv la semnarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova.

În acelaşi an, Sergiu Chircă a participat la fondarea Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). În perioada 1991-2000, a executat funcţia de prorector cu cercetare ştiinţifică, iar mai tîrziu de prim-prorector.

În semn de recunoştinţă pentru merite deosebite, Academia Română, la adunarea sa generală din 28 Martie 1997, l-a ales pe Sergiu Chircă ca Membru de Onoare. Astfel, el a devenit primul economist din R. Moldova care a intrat în această prestigioasă familie a oamenilor de ştiinţă români. Alegerea domniei sale a fost efectuată prin vot secret şi a avut o singură abţinere, ceea ce reprezintă un fenomen rar în analele Academiei.

În anul 2000, Sergiu Chircă a organizat în cadrul ASEM primele masterate: unul cu predarea în limba engleză şi încadrarea profesorilor din UE, al doilea – masteratul naţional cu instruirea în limba română şi predarea disciplinelor universitare în formă de cicluri (primele în R. Moldova).

Profesorul Sergiu Chircă a participat la procesul de instruire a mii de specialişti cu studii superioare economice, a îndrumat şi pregătit 25 de doctori şi doctori habilitaţi, care activează în diverse instituţii de învăţămînt superior, în departamente şi ministere din ţară. Este autor a circa 300 de lucrări ştiinţifice şi ştiinţifico-publicistice, inclusiv 17 cărţi şi monografii.

Personalitate de vază din domeniul ştiinţei şi învăţămîntului economic, S. Chircă a fost decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul Gloria Muncii, Ordinul de Onoare, Medalia „Meritul Civic”, Diploma Guvernului Republicii Moldova, Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Sergiu Chircă a fost un familist model de o înaltă ţinută morală. Împreună cu soţia Lucia, medic de specialitate, a crescut şi educat doi băieţi, Marcel şi Sergiu. Ambii au fost mîndria lui deoarece îi continuă ideile, fiind economişti de profesie.

Andrei PRODAN, unul din nenumăraţii discipoli ai profesorului Sergiu Chircă