IN MEMORIAM. MIHAIL CIOLAC (29/07/1929 – 30/12/2017)

La 30 decembrie 2018 s-a împlinit un an de la plecarea în veșnicie a domnului Mihail Ciolac: un promotor al comerțului național, o personalitate cu vastă experiență de viață, corectă și onestă. El a fost pentru noi un exemplu de demnitate și cumsecădenie, a dus faima comerțului departe de hotarele republicii. Mihail Ciolac s-a născut la 27 iulie 1929 în s. Slobozia-Vărăncău, județul Soroca, într-o familie de țărani. A studiat la școala primară din s. Slobozia Noua, apoi la școala medie incompletă din s. Stoicani, la Tehnicumul Cooperatist din Moldova (or. Soroca). În anul 1949 a absolvit cu mențiune Tehnicumul Cooperatist și a fost trimis din contul celor 5% de avantajați la studii la Moscova. În anul 1953 a absolvit Institutul Național de Economie «G.V.Plehanov» din Moscova. A susținut teza de doctor în științe economice, este autorul a patru monografii și a unei serii de articole cu caracter științifico-practic.

Pe parcursul a 45 de ani (din cei 54 ani de activitate), Mihail Ciolac a fost un excelent organizator în domeniul comerțului. Cea mai remarcabilă perioadă în activitatea sa a fost perioada anilor 1973-1985, cand a deținut funcția de ministru al Comerțului al RSSM. A cercetat și implementat diferite forme progresiste ale comerțului orientate spre sporirea calității deservirii populației: metoda de auto-deservire, forme de vînzare a mărfurilor în credit și de restructurare a rețelei comerciale, reutilarea întreprinderilor cu utilaj tehnologic modern ș.a. A elaborat și promovat strategii de dezvoltare a comerțului pe 5-10 ani în republică, care au fost realizate cu succes cu scopul îmbunătățirii culturii de deservire a populației.

Mihail Ciolac a fost un iscusit conducător cu calități manageriale deosebite. Astfel, el deseori critica managerii care luau decizii incorecte în selectarea cadrelor, expunandu-se. Așa ne-a rămas în memorie Mihail Ciolac, un om cu multe idei și vise. El ne va ajuta din cer să realizăm aceste visuri, iar noi ne vom strădui ca el să fie satisfăcut de dezvoltarea comerțului în republică.

În numele numeroșilor admiratori,

Sergiu PETROVICI, doctor habilitat în economie, profesor universitar