IN LUPTA DINTRE TRUMP SI EUROPA POATE CISTIGA DOAR PUTIN

Din creșterea neîncrederii între președintele SUA și principalii lideri europeni are de cîștigat un singur om: președintele rus Vladimir Putin. Fiecare conflict favorizează Rusia. Mai ales în cazul în care Uniunea Europeană și NATO încep să concureze în sfera responsabilității pentru securitatea europeană.

Recent, la München, s-a desfășurat Conferința pentru securitate, la care au participat 35 de lideri de țări și guverne, precum și 80 de miniștri ai apărării, inclusiv vicepreședintele SUA Mike Pence și ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Liderul NATO Jens Stoltenberg a venit direct de la întrunirea miniștrilor apărării din Bruxelles. Delegația germană a fost condusă de Angela Merkel. China a trimis reprezentanți ai Biroului Politic.

Una din temele programului oficial al Conferinței pentru securitate a fost ”Era nouă în lupta pentru putere” dintre SUA, sub conducerea imprevizibilă a lui Trump, Rusia care joacă tot mai dur pe plan internațional și China, cu expansiunea ei economică. O altă temă viza legăturile transatlantice, care au stat la baza securității europene timp de 70 de ani. Însă cu Donald Trump la Casa Albă lucrurile au luat-o razna.

Trump acționează după principiul ”America mai presus de toate!”. Fără să clipească din ochi, a părăsit mai multe tratate internaționale, inclusiv Tratatul climateric de la Paris și Tratatul nuclear cu Iranul. În plus, președintele american a declanșat războaie comerciale pe trei continente. Iar critica permanentă la adresa NATO subminează încrederea în capacitățile acestei organizații.

De asemenea, președintele american a anunțat despre părăsirea unilaterală a Siriei, fără a se sfătui cu colegii de coaliție. Acest lucru a provocat o critică dură din partea președintelui francez.

La toate acestea se mai adaugă și insultele permanente ale lui Trump adresate liderilor europeni. Bunăoară, Cancelarul german Merkel a aflat că este sluga lui Putin, deoarece cumpără de la el gaz.

Cel mai evident indice că încrederea între SUA și Europa se surpă este faptul că liderii Franței și Germaniei deja de mai mult tip discută posibilitatea creării armatei UE, care ar exista în paralel cu NATO.

Instabilitatea politică din Europa îi convine lui Vladimir Putin. El poate provoca un scenariu în care statele UE au s-o apuce fiecare în partea lui. În plus, în cazul în care statele UE nu se vor înțelege între ele, liderii acestora vor încerca să se apropie de Moscova. Și colaborarea europeană se va surpa din interior.

După Svenska Dagbladet, Suedia