IN LUNILE URMATOARE SE VA DA LUPTA DECISIVA PENTRU PUTERE IN MOLDOVA

Cinci mari partide (PCRM, PLDM, PAS, PDA şi PN) au semnat un document comun în susţinerea sistemului electoral proporţional cu denumirea „Consens politic național”. Astfel, ideea unei opoziţii unite (indiferent de viziuni politice şi geopolitice), despre care se vorbea mult în ultimul timp, a început să capete contur real.

De fapt, sistemul electoral proporţional sau mai bine zis intenţia modificării lui de către Partidul Democrat s-a dovedit a fi acea idee (poate unica posibilă) ce a unit cele mai importante forţe de opoziţie (cu excepţia PSRM). Anterior, toate tentativele întreprinse în acest sens (de la unirea opoziţiei în vederea organizării alegerilor parlamentare anticipate şi pînă la constituirea unui front comun antioligarhic) au suferit eşec. Şi faptul că anume ideea respectivă a unit cinci importante partide de opoziţie nu trebuie să ne mire, or în joc este pusă viitoarea guvernare a Republicii Moldova. Modificarea sistemului electoral (fie că se va implementa sistemul mixt sau uninominal) va însemna că PD nu doar va supravieţui politic, ci şi va avea cele mai mari şanse de a conduce ţara şi după următoarele alegeri parlamentare. În acelaşi timp, păstrarea sistemului electoral proporţional va însemna aproape la sigur înlăturarea PD de la guvernare, indiferent de culoarea politică a viitoarei puteri. Deci, putem concluziona că, în premieră absolută pentru RM, lupta pentru putere se va da nu în cadrul alegerilor, ci cu mai mult de un an înainte de acestea.

Miza este mare şi aceasta explică în mare parte pasul făcut de cele cinci formaţiuni politice menţionate mai sus. Mai mult ca atît, dat fiind această miză, putem presupune că în lunile următoare se va da o luptă dură între adepţii modificării sistemului electoral şi cei care pledează pentru păstrarea actualului sistem. La prima vedere, PD porneşte în această luptă cu prima şansă. Or, unele calcule matematice neoficiale arată că PD ar dispune deja de voturile necesare pentru modificarea sistemului. De ce PD nu o face acum? Răspunsul e simplu. În primul rînd, trebuie pregătită societatea pentru preconizata modificare, convinsă că ceea ce se face e în interesul său, iar campania de informare amplă ce se implementează serveşte anume acestui scop. În al doilea rînd, e nevoie şi de încuviinţarea partenerilor externi şi, cel mai probabil, pînă cînd aceasta nu va veni, PD nu va face nici o mişcare în vederea schimbării sistemului electoral.

Pe de altă parte, nu trebuie subestimate nici capacităţile opoziţiei unite. Reprezentanţii unora din cele cinci partide menţionate mai sus vorbesc deschis despre acţiuni de protest de amploare, care e greu de spus la această etapă cu ce se pot termina. Putem intui că cele cinci partide nu pur şi simplu au semnat documentul menţionat mai sus, ci au şi prevăzut acţiunile comune pe care le vor întreprinde mai departe. Dacă e aşa, PD ar trebui să-şi pună unele întrebări, or cele cinci partide de opoziţie împreună reprezintă o forţă ce nu poate fi ignorată. Mai ales că nemulţumirea societăţii faţă de actuala guvernare este una mare.

O necunoscută rămîne deocamdată poziţia PSRM. Chiar dacă sînt împotriva schimbării sistemului electoral, socialiştii nu se grăbesc să adere la tabăra opoziţiei unite. Totodată, nici către cei din PD ei nu se prea grăbesc să facă careva paşi, chiar dacă sînt acuzaţi că ar avea anumite înţelegeri ascunse cu guvernarea. De fapt, cei din PSRM sînt acum în cea mai complicată situaţie. Or, cele două tabere se pregătesc de luptă pe viaţă şi pe moarte şi socialiştii trebuie să-şi asume un mare risc, aderînd la una dintre ele. Rămînerea în afara luptei politice ar putea să-i coste scump. La fel de scump ca şi o eventuală alegere greşită a taberei. În acelaşi timp, de alegerea pe care o vor face socialiştii depinde mult şi rezultatul preconizatei lupte politice.

La această etapă, cu siguranţă putem spune că lunile următoare vor fi decisive pentru partidele din Moldova, pentru ţară în general. Cine va cîştiga bătălia ce se anunţă una foarte grea, de facto va cîştiga şi puterea în Moldova. Chiar dacă alegerile vor avea loc abia la finele lui 2018.

Igor VOLNIŢCHI

(Preluat de pe tribuna.md)