In Germania, au fost pusi sub acuzare 12 presupusi neonazisti care pregateau atentate

Parchetul General al Germaniei a pus sub acuzare 12 presupuşi extremişti de dreapta, suspectaţi că puneau la cale atentate împotriva unor responsabili politici, refugiaţi şi musulmani pe teritoriul german, potrivit unor surse judiciare, informează AFP, citată de Agerpres.

Cele 12 persoane sunt acuzate că au participat la o "organizaţie teroristă" sau că au susţinut-o, precum şi de "încălcarea legislaţiei asupra armelor", au precizat sursele, confirmînd astfel o informaţie a postului de televiziune regional SWR. Data procesului ar urma să fie fixată de Tribunalul din Stuttgart.

Grupusculul, creat în Septembrie 2019, a fost destructurat în Februarie, iar membrii lui au fost încarceraţi în cadrul unei ample anchete antiteroriste, marcată de o serie de percheziţii pe întreg teritoriul Germaniei. Unul dintre ei s-a sinucis, între timp, în închisoare, potrivit mass-media.

Obiectivul grupului era de a comite atentate împotriva unor personalităţi politice, solicitanţi de azil şi musulmani, pentru a provoca nişte "condiţii similare unui război civil" în Germania, a anunţat Parchetul la acea dată.

Membrii grupului, toţi cetăţeni germani, s-au adunat de mai multe ori pentru a discuta despre planurile lor şi comunicau regulat pe grupuri de mesagerie.

Potrivit unor cercetări demarate de publicaţia Bild şi săptămînalul Der Spiegel, grupusculul viza mai ales locuri de cult musulmane în timpul rugăciunilor, după modelul atentatului de la Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu moartea a 51 de persoane în două moschei, anul trecut. Ei intenţionau să utilizeze în special arme semiautomate.

Vor fi înființate circa 600 de noi posturi de poliţişti care să lupte împotriva „ameninţării crescînde” a terorismului de extremă dreapta

Anchetatorii au aflat despre proiectul lor datorită unui informator infiltrat în grup. În timpul percheziţiilor, ei au găsit cuţite, arbalete, grenade, dar şi o armă de vînătoare şi un pistol.

Autorităţile germane sunt îngrijorate de ascensiunea terorismului, mai ales de extremă dreapta, după uciderea unui parlamentar german pro-migranţi, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului federal Angela Merkel, în iunie 2019.

În luna Octombrie a aceluiaşi an, un neonazist a încercat să comită un atentat într-o sinagogă din Halle. Pentru că nu a reuşit să pătrundă în sinagogă, el a ucis o femeie ce trecea pe lîngă şi un client al unui restaurant de kebab.

Ministrul afacerilor interne al Germaniei, Horst Seehofer, a anunţat ulterior înfiinţarea a circa 600 de noi posturi de poliţişti care să lupte împotriva "ameninţării crescînde" a terorismului de extremă dreapta.