In Europa, ceasurile au rămas in urma din cauza disputei dintre Serbia si Kosovo

Întîrzierile au ajuns pînă la 6 minute

În ultimele luni, locuitorii din Europa au putut vedea cum timpul trece pe lîngă ei. Ei bine, nu a fost vorba doar despre imaginaţia lor: pe întregul continent, ceasurile electronice, precum cele de pe cuptorul cu microunde sau de pe cafetiere, au înregistrat o întîrziere de şase minute. Principala cauză a fost disputa dintre Kosovo şi Serbia privind plata facturilor de electricitate. Recent, Guvernul din Kosovo a decis să plătească întreaga datorie pentru restabilirea echilibrului energiei electrice.

Majoritatea ceasurilor amplasate pe electrocasnicele din case utilizează frecvenţa electricităţii pentru a cronometra trecerea timpului. Curentul electric este trimis în casele noastre sub forma curentului alternativ, unde direcţia fluxului de electricitate parcurge un traseu dute-vino de patru ori pe secundă. Conform The Verge, în Europa frecvenţa este de 50 de hertzi. 

Din 1930, fabricanţii au folosit acest avantaj pentru a determina trecerea timpului. Fiecare ceas are nevoie de un metronom şi un curent alternativ ce ajută la economisirea unor costuri. Cumpărătorii setează ora pe cafetieră sau cuptorul cu microunde şi apoi frecvenţa se ocupă de restul. Însă, deoarece metodele de cronometrarea a timpului se bazează pe frecvenţa curentului atunci cînd aceasta se schimbă, la fel se întîmplă şi cu ora. Acelaşi lucru a avut loc şi în Europa. 

Informaţiile au fost oferite de ENTSO-E, agenţia ce supraveghează reţeaua de energie electrică ce leagă 25 de ţări din Europa. Variaţiile frecvenţei curentului alternativ au provocat un dezechilibru între cererea şi oferta din cadrul reţelei. De asemenea, dezechilibrul a fost provocat de o ceartă politică dintre Serbia şi Kosovo. ''Este o discuţie extrem de sensibilă care a provocat problema energiei,'' a declarat Susanne Nies, purtător de cuvînt al ENTSO-R. 

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după negocieri lungi privind custodia utilităţilor, precum telecomunicaţiile sau electricitatea. Pînă în prezent, Sebia nu a recunoscut Kosovo ca fiind un stat independent, iar patru districte majore din Nordul Kosovo au decis să nu mai achite facturile de electricitate. Iniţial, Kosovo a făcut faţă acestor presiuni, însă din Decembrie ţara a decis să oprească plata facturilor. Acest lucru a provocat un dezechilibru în districtele din Kosovo care deşi încă utilizau energie electrică nimeni nu o plătea. Totodată, Kosovo a consumat mai multă energie decît a furnizat.

În prezent, disputa a fost încheiată temporar deoarece Guvernul din Kosovo a acceptat să plătească o datorie de 1 milion de euro pentru electricitatea consumată de zonele cu o majoritate sîrbă a populaţiei. Acum ''Kosovo se află din nou în echilibru,'' a declarat Nies: ''Producem suficientă energie pentru a menţine sistemele la un nivel normal. Reţeaua îşi va reveni complet în cîteva săptămîni''.