IN DRAMA SIRIANA RUSIA VA FI REGIZOR

Rusia și-a asigurat o poziție temeinică în Siria. Evenimentele din ultimele zile, acordul asupra regiunii Idlib și doborîrea avionului militar rus fac ca Rusia să-și asume mai multe împuterniciri în acest conflict complicat.

În orașul Soci din Rusia, președintele Vladimir Putin a convenit cu colegul său turc Erdogan să creeze în regiunea de Nord a Siriei Idlib, o zonă demilitarizată. Astfel a fost evitat un atac de proporții, în care ar fi avut de suferit 3,5 milioane de locuitori ai regiunii respective. Înțelegerea dintre cei doi lideri a avut loc într-o atmosferă de colaborare, deși atît Rusia, cît și Turcia au propriile interese în Siria.

Doar după cîteva ore de la semnarea acordului, a fost doborît avionul militar rus. De acest incident tragic a fost acuzat Israelul, care a bombardat niște depozite siriene. Aceste evenimente demonstrează că în conflictul sirian se conțin mai multe conflicte. În provincia Idlib președintele Asad împreună cu aliații ruși și iranieni luptă cu opoziția, care a ocupat o parte a teritoriului. Puțin mai la Nord e alt război, în care armata turcă a intervenit în teritoriile siriene pe care Erdogan le consideră că ar prezenta pericol pentru țara sa. Iar pe alt front avioanele israeliene bombardează depozitele siriene, menținute cu ajutorul Iranului.

Armata rusă este prezentă în Siria deja de trei ani și a influențat mult evenimentele. Recent, ministerul rus al apărării a publicat date statistice despre acțiunile sale în Siria. Astfel, din 30 septembrie 2015 și pînă în prezent, aviația militară rusă a efectuat 39 000 de operațiuni în cerul sirian. Ceea ce înseamnă 36 de operațiuni militare zilnic! O participare de asemenea proporții i-a asigurat Rusiei un rol deosebit de important în această regiune a lumii.

Anume Rusia negociază cu Turcia și determină zonele în care poate opera armata turcă.

Anume Rusia decide asupra relațiilor dintre Siria și Israel și cine va avea acces la zonele de conflict.

Anume Rusia determină măsura în care se poate implica Iranul în Siria.

Anume Rusia poartă negocieri reale asupra viitorului Siriei, din acel moment în care Kremlinul, practic, a înlocuit ONU și a început dialogul.

După Dagens Nyheter, Suedia