IN DOUA ZILE, FILAT IESE DIN PUSCARIE. IATA CARE ESTE CALCULUL

Avocaţii ex-premierului Vladimir Filat¸ condamnat la nouă ani de închisoare, au cerut, repetat, achitarea şi eliberarea acestuia.

Săptămîna viitoare, pe 12 decembrie, Curtea Supremă de Justiție va examina cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier, Vladimir Filat, depusă de Casa de avocatură "Popa și Asociații".

În luna septembrie trecut, avocatul Igor Popa i-a solicitat Curţii casarea hotărîrilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărîri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Recursul în anulare, este o cale extraordinară de atac. Temeiurile pentru recurs în anulare sînt hotărîrile irevocabile, în scopul reparării erorilor de drept comise la judecarea cauzei, în cazul în care un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente a afectat hotărîrea atacată.

Ședința de judecată din data de 12 decembrie anunțată de Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție va avea loc fără participarea părților.

Curtea Supremă de Justiție a respins, la 22 februarie 2017, recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani.

Pe 27 iunie 2016, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe ex-premierul Vladimir Filat la nouă ani de închisoare. Totodată, acesta a fost obligat să achite o amendă de 60 de mii de lei și i s-a interzis să ocupe anumite funcții pe o perioadă de cinci ani. Lui Filat i-a fost retras "Ordinul Republicii", pe care l-a primit de la președintele Nicolae Timofti, în 2013. De asemenea, a fost decisă confiscarea bunurilor acestuia în valoare de 791,2 milioane de lei.

Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

După publicarea deciziei integrale în dosarul ex-premierului, potrivit deciziei instanţei, Filat ar fi urmat să fie transferat din Penitenciarul nr. 13 din Chişinău la închisoarea din Lipcani. Însă lucrul acesta nu s-a întîmplat nici pînă astăzi.

Potrivit autorităților din sistemul de penitenciare, Filat va fi transferat după finalizarea instrumentării altor dosare penale decît cel în care a fost condamnat fondatorul PLDM. Reprezentanţii DIP au precizat că a Vladimir Filat este ținut la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău pentru ca anchetatorii să aibă acces la el.

Amintim că procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Sursa: sputnik.md