IN CITEVA ZILE, MOLDOVA VA AVEA UN GUVERN REINNOIT

Noii membri ai Guvernului Pavel Filip vor fi numiți în funcție prin decret semnat ori de președintele Parlamentului Andrian Candu, ori de premierul Pavel Filip.

Cei șapte noi membri ai Guvernului Pavel Filip vor fi numiți în funcție prin decret semnat ori de președintele Parlamentului, Andrian Candu, ori de premierul Pavel Filip. O hotărîre în acest sens a fost luată marți, 2 ianuarie, de Curtea Constituțională a Republicii Moldova ca răspuns la sesizarea depusă de un grup de deputați moldoveni.

Săptămîna trecută, un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului. Președintele Republicii Moldova a respins, repetat, candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern.

Astfel, decretul de numire a celor șapte noi membri ai Guvernului va fi semnat, potrivit deciziei Înaltei Curți, în ordine de președintele Parlamentului sau de premier. Decizia Curții nu poate fi contestată și intră în vigoare la data adoptării.

Reprezentantul juridic al Președinției, Maxim Lebedischi, a numit decizia de astăzi a Curții Constituționale “o acrobație juridică”. În opinia acestuia, magistrații Curții “au dat dovadă de apartenență politică și nu de misiunea sa de a supravegherea respectarea prevederilor Constituției”.

Deputatul Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii sesizării depuse la Curte, a menționat că prin decizia de astăzi a Curții Constituționale “a triumfat justiția constituțională”.

“Este regretabil că se ajunge repetat la Curte pentru a debloca activitatea Guvernului”, a declarat deputatul.

Sîrbu a precizat că ordinul de numire a noilor miniștri va fi semnat în cîteva zile ori de președintele Parlamentului, ori de șeful Guvernului.

Astfel, pentru funcția de vicepremier pentru integrare europeană este nominalizat Iurie Leancă. Pentru postul de vicepremier pentru reintegrare este propusă Cristina Lesnic.

La Ministerul Economiei şi Infrastructurii, funcţia de ministru urmează să fie ocupată de Chiril Gaburici. La Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale propunerea pentru funcţia de ministru este Svetlana Cebotari, directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui. Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului urmează să fie administrat de o persoană din mediul academic de specialitate - Liviu Volconovici, rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova.

La Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost înaintat Tudor Ulianovschi, ambasadorul Republicii Moldovala Geneva. Nominalizarea la funcţia de ministru al Justiţiei este Alexandru Tănase, ex-preşedintele Curţii Constituţionale.

Sursa: sputnik.md